Glazbena čarolija Dona Menze

Glazbena čarolija Dona Menze
Datum objave:
07.10.2013.
HGM jazz orkestar Zagreb, Sigi Feigl, Don Menza i Ulrike Tropper
HGM jazz orkestar Zagreb je 6. listopada u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održao prvi koncert ovosezonskog ciklusa Sunday Nights. Na programu su bili standardi i skladbe američkog saksofonista, skladatelja i aranžera Dona Menze, suradnika legendarnih jazzista poput Maynarda Fergusona, Stana Kentona, Buddyja Richa, Elvina Jonesa i Lale Schifrina, sve u Menzinim aranžmanima. Budući da je Menza već surađivao s ovim Orkestrom, bilo na pisanju aranžmana za albume ili kao autor i solist na koncertima, taj je koncert stvaren u prijateljskom ozračju, potpuno opušteno i uvjerljivo. Tome je svojim karakterom prdonio i Menza koji je bodrio članove i pokazivao im koliko uživa u njohovim izvedbama.

Koncert je započeo izvedbom poznate Menzine skladbe "Faviana" u kojoj se kao solist na tenor saksofonu predstavio voditelj Orkestra, ali i ciklusa Sunday Nights, austrijski saksofonist, klarinetist, aranžer i glazbeni pedagog Sigi Feigl, koji je ravnao Orkestrom tijekom cijele večeri. U nastavku programa pridružio se Menza, kao solist na tenor saksofonu. No u njegovim je aranžmanima bilo prostora i za druge soliste, članove Orkestra koji su se već potvrdili kao sjajni instrumentalisti. Dio koncerta bio je rezerviran za Mezinu filmsku glazbu nadahnutu Sicilijom odakle su njegovi prec došli u Ameriku. Bez obzira radi li se o standardima poput "Caravan" i "Can't Take My Eyes Off Of You" ili njegovim djelima pisanim za filmove ili male jazz sastave, od kojih je, primjerice, "Groovin' Hard" postala obaveznom literaturom svih big bandova, Menzino je aranžersko pismo prepoznatljivo, uzbudljivo, dinamično, iznijansirano i s puno feelinga. Zahvaljujući Sigiju Feiglu to se osjetilo i na ovom koncertu za koji je Orkestar bio odlično pripremljen.
U nekim se izvedbama nenajavljeno se pridružila austrijska pjevačica Ulrike Tropper koja je već nastupala uz HGM jazz orkestar Zagreb.
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja