Festival dobrih jazz vibracija

Festival dobrih jazz vibracija
Datum objave:
22.10.2012.
Kenny Werner All Star Quintet
Nastupom trija Roditi/Ignatzek/Rasinfosse zaključen ovogodišnji festival Jazz.hr/jesen

Nakon nastupa trija Miklin/Kanzig/Hart i Charlesa Tollivera s Jazz orkestrom HRT-a, na festivalu Jazz.hr/jesen, koji se od 15. do 18. listopada u organizaciji Jazz kluba Zagreb HDS-a i KD Lisinski održao u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, nastupili su Kenny Werner All Star Quintet i trio Roditi/Ignatzek/Rassinfose. Ta su dva koncerta potvrdila stilsku raznolikost i visoku razinu svih prgrama festivala s iznimnim umjetničkim dosezima. Organizatori, ali i umjetnici, potvrdu su dobili od publike koja je s oduševljenjem pozdravila sve programe.
Najviše pažnje poznavatelja jazza izazvao je nastup All Star Quinteta američkog pijanista Kennyja Wernera u kojem sviraju od reda zvijezde jazza: saksofonist Benajmin Koppel, trubač Randy Brecker, kontrabasist Scott Colley i bubnjar Antonio Sanches. Naime, te su večeri mnogi ljubitelji jazza ostali bez ulaznica i bili uskraćeni za izniman glazbeni doživljaj. Werner svoje izvedbe zasniva na velikom dinamičkom rasponu, postepenom razvijanju zamisli i interakcijama svih članova sastava. Čista estetika - mekano, nježno, tankoćutno, bez žurbe i glazbenih ekscesa. Potpuno usredotočeni na glazbeni trenutak, glazbenici su pomno osluškivali spremni da prihvate svaki nenadani potez i iskoriste ga za preusmjeravanje u nove sfere, nadahnuto improvizirajući, spontano se udružujući u manje formacije...
Profinjeno, elegantno i nježno, na završnoj večeri festivala svirali su i brazilski trubač Cladio Roditi, njemački pijanist Klaus Ignatzek i belgijski kontrabasist Jean-Louis Rasinfosse. Opušteno i komunikativno izvodili su vlastite skladbe i standarde, primjerice »The Girl from Ipanema« u kojoj je Roditi i zapjevao šireći, kao i tijekom cijeloga koncerta, dobre jazz vibracije.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 22. listopada 2012.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja