HGM jazz orkestar Zagreb svirao Čajkovskog

HGM jazz orkestar Zagreb svirao Čajkovskog
Datum objave:
03.12.2012.
Sigi Feigl, HGM jazz orkestar Zagreb i Zagreb Jazz Strings
Na programu koncerta iz ciklusa Sunday Nights 2. je prosinca 2012. bila glazba Petra Iljiča Čajkovskog. Naime, za taj nastup vođa HGM jazz orkestra Zagreb, Sigi Feigl, odabrao je obrade djela iz tog baleta što su ih za jazz orkestar pripremili Duke Ellington i Billy Strahorn. Izvorna je verzija dokumentirana 1960. i objavljena na albumu "The Nutcracker Suite" u izvedbi orkestra Dukea Ellingtona. No Feigl je otišao korak dalje. Uz HGM jazz orkestar Zagreb, pripremio je i orkestar klasičnih glazbenika, za ovu prigodu nazvan Zagreb Jazz Strings. Svaka skladba predstavljena u dvije verzije - klasičarskoj i jazzističkoj - tako da je i ovaj, poput svih ostalih koncerata HGM jazz orkestra Zagreb, bio i edukatvnog karaktera.

No, Feigl je za ovaj koncert pripremio posebno iznenađenje. Nenajavljeno, uz Zagreb Jazz Stringse u izvedbama dviju vlastitih skladbi nastupio je slavni američki saksofonist, skladatelj, aranžer i glazbeni pedagog Don Menza koji je već surađivao s Feiglom i HGM jazz orkestrom Zagreb i pisao aranžmane za njih. Prvorazredni jazz užitak! Feigl je ujedno najavio nastavak suradnje i skorašnje cjelovečernje koncerte Menze i Zagreb Jazz Stringsa u Zagrebu.
Zahvaljući dobro pripremljenim i kompetentnim orkestrima, bila je to predivna glazbena večer u kojoj su uživali svi prisutni u do posljednjeg mjesta ispunjenoj Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, bez obzira jesu li došli kao ljubitelji klasične ili jazz glazbe. Još jedan dokaz da glazba nema granica.
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja