Rudy Linka nastupio u Siscia Jazz Clubu

Rudy Linka nastupio u Siscia Jazz Clubu
Datum objave:
27.11.2012.
Rudy Linka Trio u Siscia Jazz Clubu
Rudy Linka Trio u Siscia Jazz Clubu
(subota, 24. XI. 2012.)

piše: Dinko Husadžić Sansky

«Posljednji Mohikanac» hrvatskih jazz klubova, Siscia Jazz Club u Sisku i dalje nudi odlične programe. Vlasnik kluba i manouche glazbenik Damir Kukuruzović, doveo je Rudy Linka Trio, ekipu koju predvodi češko/američki gitarist Rudy Linka.
Rođen u Pragu 1960. godine, u New Yorku živi i glazbeno djeluje od 1985. U kraćem razgovoru, između dva seta, uz odlično Damirovo vino, pripovijedao mi je o svojim glazbenim učiteljima, neprispodobivo jakim jazz likovima poput Jim Halla, Johna Scofielda i Johna Abercrombiea, koji mu je i dobar prijatelj i s kojim je često svirao, pa i kod Boška, u B. P. Clubu.
To su influence, ali Linka je uspio izgraditi svoj izričaj, u tom i takvom za jazz specifičnom New Yorku, objaviti petnaestak samostalnih albuma, nastupati diljem svijeta...i kod nas po Istri, Dalmaciji, Zagrebu, a sad evo i Sisku.
Glazba kojom su se predstavili sisačkoj publici kolaž je autorskih skladbi (s Linkinih albuma «Songs», ostvarenim s legendama, nedavno preminulim Paulom Motianom te Larryem Grenadierom, kontrabasistom iz Brad Mehldau Tria i suradnikom našeg Matije Dedića; zatim «Beyond the New York City Limits», «Trip» i «Czech It Out»), ali i standarda u zanimljivim aranžmanima, kakav je «Autumn Leaves» ili domišljata jazz obrada Rollingstonesa i njihove skladbe «Jumping Jack Flash».
Ton Linkina Gibsona iz 1953. godine iznimno je emotivan, liričan, uvježbanost trija je vrhunska, sinergija neupitna. Nadahnuti poslovično ugodnom atmosferom sisačkog kluba, glazbenici su pružili maksimum. Linka je sjajan gitarist, a moja najdraža jazz prijateljica, Brankica, na kraju večeri, smjelo je ustvrdila - Linka mi bolje zvuči od Scofielda...ups, ako ovo nije kompliment, onda...


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja