HGM jazz orkestar Zagreb izvodio glazbu Jima McNeelyja

HGM jazz orkestar Zagreb izvodio glazbu Jima McNeelyja
Datum objave:
05.11.2012.
HGM jazz orkestar Zagreb i Sigi Feigl
U drugom ovosezonskom koncertu iz tradicionalnog ciklusa Sunday Nights, HGM jazz orkestar Zagreb je 4. studenoga 2012. nastupio u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Orkestar je svirao pod ravnanjem svog stalnog voditelja i dirigenta Sigija Feigla koji je sjajno osmislio program i za ovu sezonu. Primjerice, na ovom koncertu na repertoaru su bile skladbe uglednog pijanista Jima McNeelyja, dogogodišnjeg solista, skladatelja i aranžera Thad Jones/Mell Levis Orchestra, Mel Lewis Orchestra i The Vanguard Orchestra te ravnatelja Big Banda Danskoga radija, ali i suradnika drugih slavnih jazz orkestara i jazzista poput Carnegie Hall Jazz Banda, Stana Getza i Phila Woodsa. Na programu su bile skladbe nadahnute djelom Thada Jonesa i Mela Lewisa, ali i McNeeljev ciklus skladbi nadahnutih djelima njemačko-švicarskog slikara Paula Kleea koji je obožavao glazbu i svirao violinu.

I ovom prigodom HGM jazz orkestar Zagreb predstavio se visokom kvalitetom izvedbe, kao uvjerljiv tumač suvremene jazz literature. S razumijevanjem je provodio McNeelyjeve suptilne zamisli, kretao se u velikom dinamičkom rasponu, poput Kleea koristio široku paletu boja, nijansirao, prenosio autorove osjećaje. Osim kompaktnosti i uigranosti, doprinos sjajnim izvedbama djela raznolika karaktera dali su i pojedinci, kompetentni solisti.
Ovaj koncert HGM jazz orkestra Zagreb bio je sjajan primjer toga kako umjetnost nadahnjuje umjetnost, kao se razni vidovi umjetnosti prožimaju, kako u međusobnoj interakciji streme novim estetskim sferama.
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja