Spontanost umjesto konvencija

Spontanost umjesto konvencija
Datum objave:
17.02.2013.
Brad Mehldau i Kevin Hays nastupili u trećem ovosezonskom koncertu ciklusa Jazz.hr

Pijanisti Brad Mehldau i Kevin Hays 16. su veljače 2013. nastupili u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Bio je to treći koncert sezone Jazz.hr 2012/2013. Svirajući bez ozvučenja, u potpunosti akustično, izvodili su skladbe što su ih snimili za svoj prvi zajednički album "Modern Music", no u koncertnim izvedbama poput ove one su puno opširnije. Osim vlastitih: Mehldauove "Unrequited" i Haysove "Elegia", to su naslovna, te skladbe "Generatrix" i "Crazy Quilt" Patricka Zimmerlija koji je napisao aranžmane za sva djela s tog CD-a na koji su još uvrstili djela Philipa Glassa, Stevea Reicha i Ornettea Colemana. No, svirali su i skladbe koje nisu snimili za spomenuti CD, primjerice spontane improvizacije kojima su započeli konceet, te vlastito viđenje skladbe "Sugar Man" američkog folk glazbenika Sixta Diaza Rodrigueza.
Princip da se najprije iznese tema, a potom sviraju sola, oni tek djelomično poštuju. Naime, njihove se izvedbe prije svega zasnivaju na improvizacijama, a u nastavku donose temu ili tek njezin nagovještaj, ili pak citate nekih standarda. Umjesto da slijede konvencije ova su se dvojica sjajnih pijanista usredotočila na glazbeni razgovor kroz koji se njihove zamisli spontano isprepliću, nadopunjuju, nadovezuju i tek ponekad se sjedine u unisonim dionicama. Ostavili su dojam rasprave dvoje intelektualaca koji kontempliraju uz glazbu i povremeno se prenu i prepuste osjećajima potaknutim trenutnim nadahnućem. Posve drukčije od drugih poznatih pijanističkih dua, primjerice Johna Lewisa i Billyja Taylora ili Johna Lewisa i Hanka Jonesa ili Earla Hinesa i Jakija Byarda ili Herbiea Hancocka i Chicka Coreae ili...
Bio je to koncert crossover glazbe, spoja jazza i klasike (upravo Zimmerlijeva djela najviše izlaze iz okvira jazza) s velikim udjelom improvizacije, kakav bi se sjajno uklopio u program zagrebačkog Muzičkog Biennala. Upravo ćemo na ovogodišnjem izdanju priredbe svjedočiti nastupu još jednog glasovirskog dua, ali s drugim protagonistima. Naime, na Biennalu će 10. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu nastupiti pijanistički duo - Matija Dedić i Bojan Zulfikarpašić, bosanskohercegovački jazz glazbenik koji živi i djeluje u Parizu gdje je ostvario zavidnu međunarodnu karijeru.
Iako se radi o glazbi koja od slušatelja iziskuje veliku koncentraciju, publika u rasprodanoj dvorani reagirala je ovacijama i dozvala Mehldaua i Heysa na dodatak u kojem su odsvirali glasoviti jazz standard "Well, You Needn't" Theloniousa Monka, slavnog jazz klavirista na kojeg su se referirali i na početku nastupa. Bio je to vrhunac ovog sjajnog koncerta, ali i ciklusa Jazz.hr 2012/2013 u kojem će do kraja sezone nastupiti Don Ellis Tribute Orchestra s Thomasom Ganschom (3. travnja) i Elvis Stanić (7. svibnja).
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja