Reinhardt, gypsy swing i jazz standardi

Reinhardt, gypsy swing i jazz standardi
Datum objave:
11.07.2013.
Fiona Monbet, Šimun Matišić i Mate Matišić Trio
Fiona Monbet i Mate Matišić Trio, te gost Šimun Matišić, nastupili u atriju Galerije Klovićevi dvori, u sklopu festivala Večeri na Griču

Tiha voda brege dere

Već godinama gitarist Mate Matišić, inače vođa uglednog Hot Cluba Zagreb, u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb u sklopu festivala Večeri na Griču predstavlja vodeće glazbenike gypsy-swing glazbe. Među njima bilo je velikih svjetskih zvijezda, ali i mlađih, onih koji su u usponu karijere ali su se već dokazali i zauzeli svoje mjesto u elitnom društvu, ne samo toga stila. Na koncertu održanom 9. srpnja 2013. u divnom, nadahnjujućem prostoru atrija Galerije Klovićevi dvori na zagrebačkom Gornjem gradu bila je to dvadesettrogodišnja francuska violinistica Fiona Monbet koja je, osim što vodi vlastiti sastav i već je osvojila brojne nagrade i priznanja, svojom muzikalnoću i glazbenom zrelošću već osvojila srca najznačajnijih predstavnika stila s kojima često nastupa. Među ostalima surađivala je sa svojim mentorom Didierom Lockwoodom, ali i s Christianom Escoudeom, Birelijem Lagrenneom, Stochelom Rosenbergom, Philipom Catherineom, Martinom Taylorom i Andreom Ceccarellijem.
Svestrana violinistica klasičnog glazbenog obrazovanja, Fiona Monbet na zagrebačkom koncertu nije inzistirala samo na izvedbama skladbi iz gypsy-swing pjesmarice. Uz Matišićev trio, u kojem uz njega sviraju ritam gitarist Milivoj Majdak i kontrabasist Jurica Štelma, te gosta, već afirmiranog šesnaestogodišnjeg vibrafonista Šimuna Matišića, izvodila je skladbe Djanga Reinhardta, među ostalima himnu stila "Nuages", ali i planetarno poznate američke jazz standarde poput "Softly, as in a Morning Sunrise", "All of Me" i "Caravan".
Mate Matišić je prepustio glavnu ulogu mladim glazbenicima, a njegov im je trio pružio najbolju moguću podršku u pratnji, s tek povremenim preuzimanjem odgovornosti u solima, uživajući u njihovoj pritajenoj glazbenoj vatrenosti. Naime, Fiona Monbet i Šimun Matišić odlično su se snašli niti u jednom trenutku ne pokazavši da je to za njih bio prezahtjevan zadatak. Oboje skromni i samozatajni kao osobe, u izvedbama su pokazali i svoje drugo lice - zavidno sviračko umijeće, glazbenu ozbiljnost i zrelost, ali i strast prema glazbi, spremnost da prihvate izazove i kroz komunikaciju i spontanost na licu mjesta kreiraju glazbeno uzbuđenje. Uvjerljivo su svirali ludo brze, kao i baladbe skladbe. Svoju su svestranost i sklonost suvremenijem zvuku iskazali u zajedničkoj duo izvedbi skladbe "Travels" gitarista Pata Methenyja i njegovog dugogodišnjeg suradnika, klavijaturista Lylea Maysa. Osim toga hrabro su ulazili i u duele s Matom Matišićem koji ih je povremeno inicirao na oduševljenje prisutnih. Takvim su stavom i glazbenim pristupom osvojili srca ljubitelja jazza koji su te večeri ispunili atrij do posljednjeg mjesta, a ovacijama su od umjetnika izmamili dodatak.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 11. srpnja 2013.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja