Nove nade hrvatskog jazz stvaralaštva

Nove nade hrvatskog jazz stvaralaštva
Datum objave:
26.05.2013.
Luka Žužić
Jazz orkestar HRT-a svirao pod ravnanjem Luke Žužića i Andreasa Marinella

Predzadnji ovosezonski koncert iz sezone Jazz orkestra HRT-a, održan 22. svibnja 2013. u Studiju Bajsić HRT-a, bio je u znaku stvaralaštva dvojice mladih, ali već afirmiranih glazbenika, Luke Žužića i Andreasa Marinella. Oni su, svaki u svojem dijelu programa, ravnali Orkestrom.
Prvi dio koncerta bio je posvećen stvaralaštvu Luke Žužića, dobitnika nagrade Status i jednog od najznačajnijih hrvatskih jazz glazbenika mlađeg naraštaja. Naime, Žužić je dilplomirao glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, područni odsjek Rijeka, u klasi prof. Vladimira Babina, te trombon na Akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu. Osim što svira s HGM jazz orkestrom Zagreb pod vodstvom Sigija Feigla, Žužić je postao jednim od najtraženijih mladih hrvatskih jazz glazbenika. Stalni je član nekoliko malih sastava, a za neke piše aranžmane, primjerice za Tamara Obrovac Transhistria Electric i Ines Tričković Sekstet.
Koncert je započeo izvedbama tradicijskih pjesama »Sako leto ima nekaj novega« i »Vehni, vehni fijolica«, a nastavljen je skladbom »Epitaf« Boška Petrovića, jednog od njegovih mentora. Naime Žužić godinama pohađa Ljetnu jazz školu Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu koju je Petrović vodio. U toj je izvedbi solo svirao Marinello, ovaj put u ulozi sopran saksofonista. Skladbom »Changes« Žužić se predstavio i kao skladatelj, a svoj je nastup zaključio izvedbom Runjićeve skladbe »Lamento« u kojoj se kao gošća pridružila pjevačica Ines Triković. Iako tek na početku karijere, Žužić je kroz aranžmane za spomenute skladbe pokazao iznimnu glazbenu zrelost, veliku imaginaciju i zanatsku vještinu te poznavanje tradicije, ali i kretanja u suvremenoj orkestralnoj jazz glazbi.
Autor s vizijom
Ništa manje uvjerljiv nije bio drugi dio koncerta koji je pripao Andreasu Marinellu, saksofonistu koji je također diplomirao na Akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu, ali i Akademiji za glazbu u Kölnu, te klasični saksofon na Akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Beču. Jazz orkestar HRT-a izvodio je njegova djela »Unbearable Simpleness« i »Inclined Plane«, te tradicijsku »Čula Jesam«, kao i »Prvom gradu« Željka Kovačevića i »Let Down« Radiheada, sve u njegovim aranžmanima. Osim što je suvereno vodio Orkestar, predstavio se kao maštovit autor koji ima viziju, a ona se zasniva na suvremenom jazz rukopisu.
U skladbi »Na me pogled tvoj obrati« u Marinellovom aranžmanu, koju su izveli u dodatku koncerta, Žužić i Marinello su zajedno zasvirali predstavivši se i uvjerljivim improvizatorima.
Davor Hrvoj

(Preuzeto iz Glasa istre od 24. svibnja 2013.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja