Santiagov dijalog s vatrometom

Santiagov dijalog s vatrometom
Datum objave:
05.08.2013.
Reinaldo Santiago Quartet
Nastavljen Last Minute Open Jazz Festival u Balama

Nakon nastupa sastava B's FUNstelation i ZZ Quarteta, u petak i subotu nastavljena su glazbena uzbuđenja na 7. Last Minute Open Jazz Festivalu koji je od 1. do 4. kolovoza održan u Balama. Sastav Damjans mladog kastavskog kontrabasista Damjana Grpca predstavio se spojem jazza i autentične istarske glazbe. Uz vođu sastava članovi su svirač sopila, dvojnice i cindre - jedine inačice tambure na istarsko-kvarnetskom području - Dario Marušić, tenor i sopran saksofonist Andreas Marinello i bubnjar Tonči Grabušić. Izvodili su obrade istarskih narodnih skladbi i vlastite kojima prizivaju duh istarske tradicije, ali i posebnih ugođaja, krajolika, mentaliteta... Izvedbe koje su snimili za svoj prvi album »Giipuja« na ovom su koncertu nadogradili spontanim interakcijama.
Trio riječkog gitarista Brune Mičetića, s orguljašem Joem Kaplowitzom i bubnjarom Ratkom Divjakom podsjetio je na zlatno doba jazz bandova u kojima je dominirao zvuk orgulja, karakterističnima po suradnjama gitarista i orguljaša. Podsjetio je i na standarde jazza koje su svirali ti sastavi, a Mičetićev ih je trio snimio za prvi CD »Phantom's Whisper«. Izveli su ih s osjećajem, dinamično i srčano, izgarajući u improvizacijama. Uzavrelu atosferu dodatno je podgrijao njegov mentor, virtuozni slovenski gitarist Primož Grašič koji im se kao gost nenajavljeno pridružio u drugom dijelu programa.
Pjevačica Jasna Bilušić je nastupila sa svojim fleksibilnim sastavom New Deal, ovom prigodom u njegovoj osnovnoj varijanti s pijanistom Hrvojem Gallerom i kontrabasistom Sašom Borovcem, sjajnim improvizatorima koji za ovaj trio pišu aranžmane. Kao i mnogo puta do sada, i ovom prigodom Jasna Bilušić je osvojila publiku, kao pjevačica, ali i glumica. Naime, svoje koncerte dodatno obogaćuje zanimljivim komentarima vezanim uz pjesme koje izvodi, a to su ovom prigodom bili standardi jazz i pop glazbe, kao i sevdalinka »Što te nema«. Svim tim pjesmama podaruje svojosoban duh i posebnu dramatiku.
Nakon što je na istom Festivalu nastupio prije tri godine kao član tria gitarista Dina Rangela, brazilski je bubnjar, udaraljkaš i pjevač Reinaldo Santiago ove godine održao koncert s vlastitim kvartetom. Ovom prigodom predstavio se izvedbama jazza sa snažnim uplivom raznih inačica brazilske glazbe. Među ostalima izvodili su djela poznatih brazilskih autora kao što su Antonio Carlos Jobim i Milton Nascimento, a u izvedbama se osjećao utjecaj kultnog multiinstrumentalista i skladatelja Hermeta Pascoala s kojim je Santiago surađivao. Posebice je uzbudljiv bio neočekivan Santiagov solo izazvan ponoćnim vatrometom upriličenim povodom Baljanske noći, u kojem je bubnjar uspostavio žustar dijalog s praskovima raketa.
Ne manje važan program odvijao se na pozornici u Jazz konobi »Kamene priče« gdje su se glazbenici, ne samo sudionici Festivala, poslije službenog dijela programa okupljali i sudjelovali u jam sessionima.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 5. kolovoza 2013.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja