Tradicionalno “Ča je more” u autentičnoj jazz izvedbi

Tradicionalno “Ča je more” u autentičnoj jazz izvedbi
Datum objave:
05.11.2013.
HGM jazz orkestar Zagreb i Wiener Tschuschenkapelle
HGM jazz orkestar Zagreb u izvedbama tradicijskih pjesama

U drugom ovosezonskom koncertu iz cikusa Sunday Nights HGM jazz orkestar Zagreb je pod ravnanjem Sigija Feigla 3. studenoga nastupio u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. U programu sastavljenom od tradicijskih pjesama pridružio im se austrijski world music ansambl Wiener Tschuschenkapelle, poznat po glazbi koja se napaja utjecajima istočnoeuropskog folklora, ali i mnogo šireg etničkog kruga. Za poznate hrvatske, ili tradicijske pjesme iz zemalja našeg okružja, aranžmane su napisali dugogodišnji članovi orkestra, trombonist Luka Žužić i alt saksofonist Andreas Marinello. Tek u dvije izvedbe posegnuli su za aranžmanima poznatih američkih autora koji su već surađivali s orkestrom, saksofonista Dona Menze i trubača Michaela Philipa Mossmana.
Koncert su započeli jednom od skladbi sa svojeg repertoara, "Ća je more", koju su snimili za CD "HGM PLays Our Songs", u kojoj se sjajnim solom predstavio trombonist Luka Žužić, rodom iz Tara u Istri, koji je član ovog orkestra više od deset godina, od samog osnutka. Bila je to primjerena najava koncerta u kojem je Žužić bio zastupljen i kao aranžer, i to s tri skladbe. U prvoj od njih, "Što me pitaš", orkestru su se pridružili članovi austrijskog kvinteta Wiener Tschuschenkapelle: gitarist i pjevač Slavko Ninić, harmonikaš Mitke Sarlandžiev, klarinetist, saksofonist i pjevač Hidan Mamudov, udaraljkašica Maria Petrova i basist Jovan Torbica. Zahtjevan posao za Žužića kao aranžera, ali on ga je obavio profesionalno, primjereno uklopivši moćan zvuk "narodnjačkog" ansambla s također moćnim zvukom jazz orkestra, što je sjajno obavio i u skladbama "Opa cupa" i "Wie a Hund". Dobro je stopio dva različita glazbena svijeta u jedan posve novi amalgam. Naime, nemamo često priliku slušati jazz orkestar uz ansambl "narodnjačkog" karaktera. No, budući da se radi o virtuoznom glazbenima - posebice su se isticali Sarlandžiev i Mamudov - nadahnuća mu nije nedostajalo, a kao soliste je upošljavao i članove HGM jazz orkestra Zagreb.
Drugi dio koncerta bio je u znaku Marinellovih aranžmana također tradicijskih pjesama: "Sjećaš li se", "Fato mori dušmanke", "Slavuj ptica mala" i "Mene majka jedinu ima". Svojim ekstravagantnim aranžerskim postupcima on je kreirao glazbu puno kontrasta, dinamičnu i osebujnu.
Tijekom koncerta ansambl Wiener Tschuschenkapelle je izveo i nekoliko samostalnih brojeva, a oduševljenu je publiku razgalio i u dva dodatka koncertu.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Glasa Istre od 5. studenoga 2013.)

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja