Emocionalni oproštaj od promotora jazz glazbe

Emocionalni oproštaj od promotora jazz glazbe
Datum objave:
04.12.2013.
Tribute to Miro Križić Band
»Tribute to Miro Križić - život je jazz«

U zagrebačkom Vip clubu održan je koncert posvećen nedavno preminulom kulturnom djelatniku Miri Križiću, jednom od najzaslužnijih za odgajanje mnogih naraštaja jazz publike, ali i glazbenika u Hrvatskoj. Osim kroz institucije, kao tajnik za nauku i kulturu u Skupštini grada Zagreba, djelatnik u Fondu za unapređivanje kulturnih djelatnosti, rukovoditelj tribina u Centru za kulturu i informacije, rukovoditelj programskih djelatnosti Muzičke omladine (osnivanje Ljetne jazz škole u Grožnjanu)... Križić je svoju ljubav prema jazzu i bogato znanje prenosio svima koji su bili zainteresirani za jazz. Naime, njegov je dom uvijek bio otvoren onima koji su bili svjesni da iz njegova bogata iskustva i ogromne diskoteke mogu proširivati svoje znanje o jazz glazbi.
O važnosti njegova rada govorili su Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja pod čijim okriljem djeluje Jazz klub Zagreb, u čijem je inicijativnom odboru, a poslije i u predsjedništvu Križić djelovao, te Neven Frangeš, član upravnog odbora Hrvatske glazbene unije koja je Križiću dodijelila nagradu »Status«. Tijekom koncerta svom se ocu zahvalio i naš ugledni trubač Davor Križić naglasivši da je sretan što je odgojio njega, brata i sestru kao kulturne i pristojne osobe sklone umjetnosti.
U izvedbama skladbi autora koje je Miro Križić obožavao, između ostalih Dukea Ellingtona, Charliea Parkera i Theloniousa Monka, Davoru su se pridružili unuk Mire Križića, kontrabasist Ivar Roban Križić te pijanist Matija Dedić, saksofonist Saša Nestorović, tubist Joe Kaplowitz i bubnjar Kruno Levačić. Tijekom koncerta uz njih su zasvirali i kontrabasist Zvonimir Šestak te pijanist Bojan Zulfikarpašić koji je taj dan doputovao iz Pariza gdje živi. Predanom svirkom u kojoj se osjećao velik emotivni naboj na najbolji su mogući način obilježili život Mire Križića, upravo onako kako bi on to želio, uz vrhunski jazz.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja