Ideje koje frcaju poput žeravice

Ideje koje frcaju poput žeravice
Datum objave:
09.11.2013.
Tia Fuller Quartet u ZKM-u
Tia Fuller u četvrtak svirala na otvorenju 9. Vip Zagreb Jazz Festivala

Nastupom kvarteta američke saksofonistice Tie Fuller u Zagrebačkom kazlištu mladih u četvrtak je otvoren 9. Vip Zagreb Jazz Festival. Publiku je oduševila svirajući uz svoju sestru, pijanisticu Shamie Royston, kontrabasisticu Mimi Jones, te bubnjara Clarencea Penna, najzvučnije ime u ovom sastavu. Izvodili su njezine skladbe, tek jedan standard i jedno sestrino djelo, sve s njezina novog albuma »Angelic Warrior«.
Iako je glazbenica koja je intenzivno proučavala stvaralaštvo Charliea Parkera, njezin je glazbeni koncept bliži onom Johna Coltranea. Njezin je postbop ipak daleko od konvencionalnog; izvedbe se odlikuju dinamikom, uz promjene tempa, ritma, čak i stilskih odrednica. Primjerice, u interpretaciji poznate balade »Body and Soul«, koju je započela u vrlo sporom tempu, u maniri većine jazzista, odjednom je neuobičajeno ubrzala tempo i krenula u funky ritam. U toj je izvedbi i zapjevala, zamijenivši slavnu Diannu Reeves koja ju je kao gošća otpjevala na albumu.
Sjajna je instrumentalistica koja brzo razmišlja, a sola razvija postepeno, fila ih da bujaju u krešendu, da bi u kulminaciji »poludila«, samo u pratnji bubnjara ili bez pratnje, dok nove zamisli neprestano frcaju u raznim smjerovima, poput »Domaćih« Ivane Brlić Mažuranić koji iskaču iz žeravice, »cikču, vrište, smiju se, prebacuju«... Na isti su način sola gradili ostali članovi sastava, u čemu su posebice dojmljivi bili Royston i Penn. Posebice su uzbudljive bile dionice u kojim ih je Tia Fuller pozivala na dvoboje, izazivajući i provocirajući, a oni su uzvraćali istom mjerom.
Sjajnu je komunikaciju ostvarila i s publikom pokazavši smisao za stvaranje dobrog ugođaja.
Večeras će u ZKM-u nastupiti Joseph Tawadros & Jean-Luis Matinier te David Gilmore & Art of Ascension Trio, a sutra Rudresh Mahanthappa Quartet.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 9. 11. 2013.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja