Festival koji promovira multikulturalnost

Festival koji promovira multikulturalnost
Datum objave:
12.11.2013.
Rudresh Mahanthappa's Quartet
U Zagrebačkom kazalištu mladih održan 9. Vip Zagreb Jazz Festival

Koncertom kvarteta američkog alt saksofonista i skladatelja Rudresha Mahanthappe u Zagrebačkom je kazalištu mladih u nedjelju zaključen 9. Vip Zagreb Jazz Festival. U tom je nastupu bila sažeta koncepcija cjelokupnog festivala na kojem su se predstavili glazbenici i sastavi najrazličitijih žanrova, onih koji teže proširenju glazbenih vidika i stvaranju novih glazbenih vrijednosti. Naime, Mahanthappa, koji u nekoliko posljednjih godina redovito zauzima prvo mjesto na ljestvicama relevantnih glazbenih časopisa u kategoriji at saksofonista, uspio je u svojem stvaralaštvu ostvariti organski spoj raznih žanrova, multikulturalni koncept na koji se danas pozivaju mnogi jazz glazbenici. To je postignuo vještim skladateljskim pristupom kojim stvara sjajan predložak za izvedbe u kojima se prožima jazza s indijskom, japanskom, tibetanskom ili indonezijskom, ali i rock glazbom. U ostvarenju tog cilja udružio se s istomišljenicima, sjajnim instrumentalistima, ali i osobama širokih pogleda koji su spremni na istraživanje zvukova i posebnosti raznih etničkih glazbi: gitaristom Davidom Fiuczynskijem, bas gitaristom Richardom Brownom i bubnjarom Jordanom Perlsonom. Predstavili su se kao skladna družina, tijekom cijelog koncerta svirajući s nevjerojatnim intenzitetom, bez obzira radi li se o brzim tempima ili baladama, svirajući začudna sola, igrajući se u kolektivnim improvizacijama.
Nakon što je festival u četvrtak otvoren nastupom kvarteta američke alt saksofonistice Tie Fuller, u petak je nastupila bosanskohercegovačka pjevačica sevdalinki, ali i narodnih i starogradskih pjesama susjednih zemalja, Amira Medunjanin. Ona je sevdah postavila na višu estetsku razinu, posebice u suradnji s jazz glazbenicima, vrckavim improvizatorima: pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem i kontrabasistom Nenadom Vasilićem, te gitaristom Boškom Jovićem kao gostom koji se sjajno snašao u ad hock situacijama.
U subotu su održana dva koncerta. Egipatsko-australski svirač arapske lutnje Joseph Tawadros i francuski harmonikaš Jean-Louis Matinier oduševili su virtuoznim izvedbama glazbe koja se zasniva na improvizacijama, a napaja se elementima jazza, klasike i arapske tradicije. Osim glazbenih, nadahnjuju ih i drugi utjecaji, primjerice stvaralaštvo slavnog libanonskog pjesnika i filozofa Khalila Gibrana.
Urnebesnim ovacijama publika je pozdravila nastup američkog gitarista Davida Gilmorea i njegovog Art of Ascension Tria koji će u subotu nastupiti u HKD-u na Sušaku, u sklopu 22. riječkog Jazz Timea. Svirajući uz bas gitarista Matta Garrisona i bubnjara Genea Lakea, Gilmore je predstavio vlastitu inačicu jazz-rocka. Isporučivši ogromnu količinu pozitivne energije glazbenici su se, u izvedbama Gilmoreovih skladbi, upuštali u eksperimentiranje zvukovima, ali i nadahnute improvizacije u kojima su briljirala sva trojica. Dobar nagovještaj uzbudljivog riječkog koncerta.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 12. studenoga 2013.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja