Ernie Watts oduševio zagrebačku publiku

Ernie Watts oduševio zagrebačku publiku
Datum objave:
21.11.2013.
Ernie Watts Quartet

Ernie Watts Quartet nastupio u ciklusu Jazz.hr

Slavni američki saksofonist Ernie Watts nastupio je 20. studenoga 2013. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, na 2. koncertu ovosezonskog ciklusa Jazz.hr. Odlukom organizatora taj je koncert bio posvećen preminulom jazz zaljubljeniku, novinaru, piscu i voditelju kultnih tribina Miri Križiću koji je preminuo 19. studenoga.
Nastupivši sa svojim kvartetom u kojem već godinama sviraju pijanist Christof Saenger, kontrabasist Rudi Engel i bubnjar Heinrich Koebberling, Wats je oduševio publiku u do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani. U izvedbama uglavnom vlastitih skladbi - osebujnih ostvarenja - predstavio se sjajnim instrumentalistom moćna, bogata, zaokružena zvuka. Osim što su uigrana družina, glazbenici su tijekom cijeloga koncerta morali biti usredotočeni na njegove nestašluke. Naime, Watts se tijekom sola okretao prema njima, izazivao ih na dvoboje, poticao da daju sve od sebe. Oduševio je kao improvizator, svirajući uz pratnju ili bez nje, ili pak samo uz jednog suradnika kojeg bi odabrao u trenutku. Oni su spremno prihvaćali njegov izazov i upuštali se u međuigru s njim, koja bi ponekad prerastala u kolektivne improvizacije. Svirao je mainstream pristupom s tek povremenim diskretnim izletima u free improvizacije koje je posebice dobro začinio citatima, primjerice temama standarda "Nature Boy" ili "St. Thomas".
Poznati glazbeni pedagog, Ernie Watts je dan poslije koncerta u dvorani HDS-a održao uspješnu glazbenu radionicu za napredne saksofoniste.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja