Koncertna posveta Damiru Dičiću u Saxu!

Koncertna posveta Damiru Dičiću u Saxu!
Datum objave:
04.12.2008.
Elvis Penava Trio
Nakon realiziranog izdanja albuma „Respect – Tribute to Damir Dičić“, kojeg su zajednički izdali Hrvatska glazbena unija i Croatia Records, u klubu hrvatskih glazbenika SAX! u sklopu večeri Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika „Novi hrvatski jazz“ 3. je prosinca održana koncertna promocija istog.
Uvodne riječi uputio je Neven Frangeš, dopredsjednik HGU i dugogodišnji Dičićev prijatelj i suradnik, koji je između ostalog istaknuo njegov pedagoški rad, i njegove knjige posvećene Jazz gitari, te je napomenuo da nove generacije sad trebaju otkrivati i sačuvati naslijeđe koje je ovaj velikan naše jazz glazbe ostavio iza sebe. Ujedno je zahvalio na potpori projektu koje su iskazali Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport grada Zagreba te Ministarstvo kulture RH. Davor Hrvoj, koji je prisutne vodio kroz program, istaknuo je kako je album „Respect“ dokaz trajne vrijednosti tog materijala, jer Dičićeve skladbe izvode glazbenici raznih stilova, ne samo jazzisti i ne samo gitaristi, ne samo njegovi učenici ili suradnici. Neki od njih s Dičićem su svirali, neki su se tek povremeno s njim susretali, a neki se s njegovom glazbom tek upoznaju. Ali, vrijednost njegove ostavštine leži u tome što je svima njima poslužila kao kreativna osnova za glazbena istraživanja, nadogradnju i preoblikovanje. Oni Dičićeve skladbe stavljaju u kontekst današnjeg vremena i prilagođuju ih vlastitim glazbenim sklonostima.
Glazbeni dio otvorili su Luka Udjbinac i Goran Delač, a zatim su nastupali redom Zoran Jeager Jex, Bruno Kovačić, Nebojša Buhin Nebo, Jimmy Matešić, Kristian Terzić i Luka Veselinović iz grupe Labyrinth, Darko Jurković Charlie s Henryem Radanovićem i Marcom Quarantotom, te za kraj prvog dijela Elvis Penava Trio.
U drugom dijelu programa nastupio je Zagreb Jazz Portrait koji je svoj set započeo Dičićevom skladbom „Hot Line“ snimljenom za album.
Program je bio stilski raznolik, tako da su u izvedbama Dičićevih skladbi primjetni utjecaji raznih glazbenih stilova - bluesa, fusiona, soula, rocka i countrya - ovisno o tome kako je koji od glazbenika doživio pojedinu od njih.
Uz nazočnost gostiju, Dičićevih prijatelja i suradnika poput Krešimira Hercega, Borisa Ciglenečkog, Maria Mavrina, Krune Levačića i Gordane Kovačić, predsjednika HGU-a Husa Hasanefendića te prisustvo glazbenika mlađe generacije, Ivana Kapeca, Franciske Fis i Astrid Kuljanić promociji su prisustvovali i članovi obitelji Dičić, supruga Waltraud, te sinovi Danijel i Jonas.
U povodu projekta „Respect“, za koji se nadamo da će se koncertno u nekom obliku nastaviti i iduće godine, otvorena je i web stranica www.myspace.com/dichtribute, koja će se nadopunjavati fotografijama, te audio i video zapisima.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja