Darko Jurković svirao u predsjedničkoj palači

Darko Jurković svirao u predsjedničkoj palači
Datum objave:
29.10.2008.
Darko Jurković u Pragu

(Preuzeto iz Novog lista od 15. 3. 2006.)

PRAG: JAZZ KONCERT U ORGANIZACIJI PREDSJEDNIKA ČEŠKE VACLAVA KLAUSA

Prema želji predsjednika Češke Vaclava Klausa, na koncertu u predsjedničkoj palači nastupili su članovi "Uhlir trija" čiji je član i riječki jazz gitarist Darko Jurković Charlie.

PRAG - Predsjednik Republike Češke Vaclav Klaus, inače veliki ljubitelj i poznavatelj dobrog jazza, priredio je za svoje goste i predstavnike diplomatskog zbora jazz koncert u predsjedničkoj palači na kojem je nastupio "Uhlir trio" zajedno s poznatim jazz trubačem Duškom Gojkovićem.

- Predsjednik Vaclav Klaus poznaje rad "Uhlir trija", a veliki je poklonik trubača Duška Gojkovića, pa je poželio ujediniti glazbenike na koncertu u svojoj organizaciji. Nekoliko puta godišnje, naime, predsjednik Klaus poziva poznate svjetske glazbenike na koncerte u palaču, pa smo tako i mi dobili tu rijetku priliku da sudjelujemo u takvom događaju - rekao nam je jučer Darko Jurković Charlie, riječki jazz gitarist koji je već godinama - uz Františeka Uhlira i Jaromira Helešica - član "Uhlir trija".


O spomenutom koncertu Darko Jurković izražava se u superlativima, kaže: "To se događa jednom u životu!" i ne krije oduševljenje potaknuto ovim događajem. No, prave prilike za dugo radovanje nema, jer ovih dana odlazi na češko-njemačko-švicarsku turneju s "Uhlir trijom":

- Prema ugovoru, svake godine s "Uhlir trijom" imam dvije duže turneje, po dvadesetak koncerata. Ovom prilikom nastupamo u niz gradova, među kojima spominjem veće centre - Prag, München, Stuttgart, Zürich, St. Moritz, Davos - kaže Jurković, napominjući da se osim koncertnih turneja, svake godine okupljaju i na nekoliko koncerata koji se dogovaraju od prilike do prilike. Nastup u predsjedničkoj palači u Pragu donio je "Uhlir triju" i neke nove ponude za gostovanja, a koncert je snimljen i bit će emitiran za potrebe glazbenog programa Češkog radija.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja