Igor Savin dobitnik Nagrade 'Miroslav Sedak – Benčić'

Igor Savin dobitnik Nagrade 'Miroslav Sedak – Benčić'
Datum objave:
28.10.2008.
Igor Savin
Igor SavinIako inspiracija narodnim glazbenim motivima u jazzu nije rijetka, posljednjih godina u hrvatskom jazz stvaralaštvu nije uobičajena. Šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća hrvatski jazz glazbenici, zasićeni kopiranjem svojih američkih i zapadnoeuropskih uzora, mnogo su češće posezali za glazbom koja izrasta iz ovdašnjeg tla, te ju koristili kao začin, a ponekad i kao glavnu namirnicu u svojim skladbama.

Pišući novo djelo za projekt "Hrvatska glazba za jazz orkestar", Igor Savin posegnuo je u slavonsku baštu svog djetinjstva i iz nje iščupao dva ploda: jedan narodni napjev, te jednostavnu repetitivnu formu, autohtonu sortu sličnu onima kakve uspijevaju u delti Mississippija. Tamo doduše narastu veće, na dvanaest taktova, dok je ova što ju je Igor uzgojio osmerotaktna. Čorba koja je pod majstorovom kuhačom iz toga nastala ljuta je i kod svih izvođača izaziva znojenje i puhanje.

Vješto postavivši omjer između improviziranog i notiranog, Igor započinje igru motivima: slaže ih po nepravilnoj mjeri, pa iz njih gradi choruse, koje pak logično izmjenjuje ili ponavlja. Na taj način se skladba razvija u blokovima, od kojih svaki donosi nešto novo. Jednostavni napjev koji se čuje u prvim taktovima postupno dobija na složenosti, dok se puhačke sekcije smjenjuju u donošenju motiva. Efektna instrumentacija dokazuje umijeće u poznavanju pojedinih glazbala, no isto tako i principa funkcioniranja kako sekcija tako i jazz orkestra u cjelini.

Zbog svega navedenog, Predsjedništvo Hrvatskog društva skladatelja jednoglasno je donijelo odluku da se nagrada "Miroslav Sedak-Benčić" za 2004. godinu dodijeli Igoru Savinu za skladbu "Vitar Piri", koju je HGM Jazz orkestar praizveo na Međunarodnim danima jazza 12.10.2004. u koncertnoj dvorani "V.Lisinskog" u Zagrebu.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja