Jazz gitarist Ratko Zjača u New Yorku snimio novi CD

Jazz gitarist Ratko Zjača u New Yorku snimio novi CD
Datum objave:
04.11.2008.
John Patitucci, Steve Gadd, Ratko Zjača, Randy Brecker i Stanislav Mitrović u njujorškom studiju 'Avatar'
John Patitucci, Steve Gadd, Ratko Zjača, Randy Brecker i Stanislav Mitrović u njujorškom studiju 'Avatar' Ploča u jednom dahu

Jazz i world music gitarsit i skladatelj koji živi i djeluje u Nizozemskoj, Ratko Zjača je jedan od najznačajnijih mlađih hrvatskih predstavnika na svjetskoj jazz sceni. Tijekom desetogodišnje međunarodne karijere svirao je i snimao s legendarnim poput Rona Cartera, Garyja Peacocka, Bennyja Baileya i Jimmyja Cobba, a uspješan je i kao vođa skupine.

Nakon kompakt diskova "A Day In Manhattan" što ga je 2000. snimio s kontrabasistom Reggiem Workmanom (John Coltrane, Thelonious Monk) i bubnjarom Alom Fosterom (Miles Davis, Herbie Hancock), te "Crossing The Border" 2006. s Fosterom, kontrabassitom Johnom Patituccijem (Wayne Shorter, Dizzy Gillespie, B.B. King) i stalnim suradnikom, saksofonistom Stanislavom Mitrovićem, u New Yorku je snimio materijal za svoj novi CD, "Continental Talk". Na snimanju u čuvenom studiju "Avatar", u kojem su legendarne albume snimili najpoznatiji glazbenici, između ostalih Dave Brubeck, Herbie Hancock i Norah Jones, pridružili su mu se Mitrović i Pattitucci, te bubnjar Steve Gadd (Chick Corea, Eric Clapton, Paul McCartney) i trubač Randy Brecker (Charles Mingus, Frank Zappa, Bruce Springsteen) s kojim je Zjača svirao prošle godine. S ovim je elitnim društvom sve izvedbe, uglavnom vlastitih skladbi, što ih je pripremio upravo za te glazbenike, snimio u jednom dahu (danu), od prve, bez ponavljanja ili nasnimavanja.

Nakon snimanja albuma Zjača je u Nizozemskoj, Njemačkoj i Luksemburgu nastupao s kvintetom što ga vodi s također slavnim kontrabasistom Miroslavom Vitousom (Miles Davis, Weather Report), a izvodili su njegove i Vitousove skladbe. Do promocije albuma, koji će biti objavljen početkom sljedeće godine, Zjača će sa svojom skupinom održati turneju po Japanu i Južnoj Koreji, a po povratku započinje pripreme za 2., prošle godine uspješno započeti, Last Minute Open Jazz Festival što ga kao umjetnički direktor, zajedno s Tomislavom Pavlekom, organizira (i na kojem svira) u malom istarskom gradiću Bale.

Autor: Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 16. listopada 2008.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja