Dodijeljene nagrade Status za 2008.

Dodijeljene nagrade Status za 2008.
Datum objave:
07.04.2009.
Zagrebački jazz kvartet

Status 2008

U zagrebačkom klubu Boogaloo 6. je travnja održana 13. dodjela nagrada Status. Zagrebački jazz kvartet dobitnik je posebne plakete Status 2009. u povodu 50 godina javnoga umjetničkog djelovanja, za izniman doprinos hrvatskoj glazbi. Nagradu za najperspektivnijeg jazz glazbenika dobio je klavirist Matej Deranjić. Bubnjar Branimir Gazdik je prema glasovima kolega glazbenika proglašen najboljim instrumentalistom u protekloj godini.

Svake se godine u sklopu nagrade Status za doprinos hrvatskoj glazbi dodjeljuju i posebna priznanja istaknutim glazbenim umjetnicima, osobama iz kulture i medija te ustanovama.

ZAGREBAČKI JAZZ KVARTET, u povodu 50 godina javnoga umjetničkog djelovanja, za izniman doprinos hrvatskoj glazbi: Jedan od prvih i najznačajnijih jazz ansambala u Hrvatskoj osnovan je 1959, da bi vrlo brzo postao poznat na domaćoj i europskoj sceni po osebujnu načinu komornoga muziciranja i upotrebi folklornih elemenata u skladbama i aranžmanima. Kvartet je 1996. dobitnik dviju diskografskih nagrada Porin - za najbolji jazz album i najbolju jazz izvedbu (za „Jazz galla Zagreb 900“). Ansambl je nastupao diljem svijeta: u Italiji, Austriji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Češkoj,  Slovačkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Ukrajini, Litvi, Latviji, Estoniji... Osim za Croatiu records, kvartet snima i za brojne druge poznate diskografske kuće: Phillips, Atlantic, Fontane, Black Lion, Altu, Jazzette. Danas ansambl više ne djeluje, a njegove članove možemo slušati u brojnim drugim uglednim hrvatskim jazz sastavima.
vibrafon: Boško Petrović
klavir: Davor Kajfeš
kontrabas: Miljenko Prohaska/Krešimir Remeta
bubnjevi: Silvije Glojnarić

BRANIMIR GAZDIK NAJINSTRUMENTALIST 2008!
Bubnjar Branimir Gazdik prema glasovima svojih kolega glazbenika, na 13 dodjeli nagrada Status održanoj u zagrebačkom klubu „boogaloo“ 06. travnja,  proglašen je najboljim instrumentalistom u protekloj godini. Nakon što je za 2007. to priznanje dobio gitarista Elvis Penava, Gazdik je tako postao drugi glazbenik kojega su njegovi kolege dobitnici svih kategorija između sebe izabrali za najboljeg instrumentalistu.
Branimir Gazdik (1974.) riječki glazbenik,  stalni je član „Elvis Stanić Group“ . Uz njega, često nastupa i sa drugim jazz glazbenicima (Darko Jurković Charlie, Henry Radanović, Denis Razumović i drugi). Dugogodišnja suradnja s vrhunskim hrvatskim jazz glazbenicima dovela je do želje i potrebe za vlastitim izričajem. Kao rezultat toga, nastao je album „Friendly“ na kojem je Branimir Gazdik okupio ekipu vrsnih glazbenika i prijetelja kao Što su: Maasej Kovačević, Elvis Stanić, Henry Radanović, Ivo Popeskić, Goran Rukavina, Vladimir Samardžić, Joe Kaplowitz, Branko Sterpin, Saša Nestorović i Denis Razumović uz pomoć kojih je nastala originalna fusion glazba koja spaja elemente latino glazbe, funka, jazza i popa. Album „Friendly“ u izdanju Croatia Records, nominiran je za diskografsku nagradu „Porin“ u kategoriji najbolji jazz album.

Dobitnici po kategorijama:
Jazz glazba
Nagrada „Damir Dičić“, električna gitara: Darko Jurković Charlie i Elvis Penava
Klavir:  Matija Dedić
Kontrabas: Goran Rukavina
Bas gitara: Henry Radanović
Bubnjevi: Marko Lazarić
Ostali instrumenti: Hrvoje Rupčić, udaraljke
Trombon: Nenad Grahovac
Truba: Davor Križić
Tenor/Sopran saksofon: Saša Nestorović
Alt saksofon: Denis Razumović

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja