Promoviran CD/DVD “Green Hill Gipsy Swing” Damir Kukuruzović Hot Jazz Quinteta

Promoviran CD/DVD “Green Hill Gipsy Swing” Damir Kukuruzović Hot Jazz Quinteta
Datum objave:
01.02.2009.
Damir Kukuruzović i Angelo Debarre

SISICIA JAZZ KLUB, DAMIR KUKURUZOVIĆ I DJANGOVA GIPSY SWING BAŠTINA U HRVATSKOJ…

Jedan od najboljih gipsy swing jazzista u nas, baštinik velikog Djanga na ovim prostorima, ravnopravni sugovornik «hodajućem Djangu», Angelu Debarru u zajedničkim koncertima i na nadolazećem zajedničkom CD-u..., Damir Kukuruzović, gitarist brzih i spretnih ruku, zadivljujućeg timbra… , već četiri godine uspješno vodi Siscia Jazz Club.Klub je to koji je svojom glazbenom ponudom jedan od najboljih u Hrvatskoj… (u neformalnim razgovorima većina jazzista uz sisački klub stavljaju samo BP klub BoškaPetrovića!)... a o klupskoj atmosferi po sistemu «moja kuća je i tvoja kuća» da i ne govorim.
Uz sve pohvale Damiru za uspješno vođenje kluba, zasigurno valja spomenuti i osoblje kluba; uvijek nasmijani, ljubazni, brzi i neprimjetni..., pa interijer, rasvjeta, fotografije i posteri po zidovima, specifičan podrumski prostor uz rijeku Kupu..., ne treba puno mašte i eto te začas u jednom od pariških jazz klubova, oko Montmartra, Place du Theatra i Pigala. Sve to, uz ono najvažnije - glazbenu ponudu, čini Siscia Jazz Club oazom koju možete koristiti kao posebno mjesto za opuštanje, druženje s prijateljima i užitak u vrhunskim glazbenim događanjima. 
U ovim vremenima, ispunjenim nekim čudnim turbo ritmovima upitne kvalitete, voditi jazz klub avantura je.  Sisački klub se, evo, četiri godine bori kontra struje i to vrlo uspješno. Zahvaljujući nastupima niza sjajnih domaćih i stranih glazbenika, klub je dobio svoju redovitu publiku, stalni gosti imaju svoj stol, atmosfera je uvijek ugodna.
Ona Sartrova misao ( «jazz je poput banana, treba ga konzumirati na licu mjesta») ide iz vremena kad su banane sporo putovale i rijetke su preživjele put k našem stolu, ali odlično se uklapa u konzumaciju jazza na licu mjesta, u sisačkom jazz klubu. Sretni smo da živimo u vremenu tehnološkog napretka, napretka koji omogućava dobru glazbu u svačijem domu…, ali živa je svirka – živa svirka. Jazz klub je idealno mjesto za to, prisnost i sinergija s glazbenikom opipljivi su i neprocjenjivi.
Uz četiri godine djelovanja ovog kluba, percipirajući Kukuruzovića kao baštinika Djangova gipsy swinga u nas, ističem njegovu suradnju s velikim Angelom Debarreom, koji je već dva puta gostovao, u okviru Siscia jazz & blues fesstivala ( ljeto 2007. i ljeto 2008.!).
Sisački festival, ovog ljeta organiziran po 3. put, međunarodnog je karaktera i već svojevrsna tradicija.
Kratko ću se osvrnuti na prošlo ljeto, gdje su Damir i Angelo svirali dva koncerta (ovaj drugi uz Angelovu želju, iako neplaniran…, ali publika ga je oduševila i odlučio je Sisku pokloniti još jedan izniman doživljaj!).
Čini se da je gitara koju je Debarre poklonio Kukuruzoviću, otišla u prave ruke. Riječ je o vrhunskom glazbalu marke Dell Arte. Čin tog poklanjanja nekako mi se čini kao Angelovo ozvaničenje Damira baštinikom Djanga Reinhardta, i to ne samo na hrvatskim jazzističkim prostorima.  Citirat ću Igora Korugu, koji na stranicama časopisa Nacional, na jednom mjestu kaže, govoreći o Hrvatskom jazz saboru 2008.: «…Kukuruzovićeva virtuoznost, gotovo ravna Djangovoj, kao i autentičnija pratnja (violina), nametnula se ipak kao ovogodišnji gipsy-swing vrh. Standardi poput “Minor swinga” i “Nuages” zvučali su lako, prozračno i sugestivno, te podsjetili na kultnu scenu iz Hallströmovog filma (Chocolat)…»
Angelo Debarre i Damir Kukuruzović napravili  su pravi spektakl na Siscia jazz festivalu, a kako Angela nemamo zgodu tako često vidjeti uživo, pravi je blagdan bila njihova «šetnja» gipsy swing standardima, virtuozno, majstorski... Damir je bio više nego ravnopravan gitaristički «sugovornik» velikom Kralju gipsy swinga, gospodinu Angelu.
Bilo bi nepravedno reći da ostali članovi orkestra nisu bili na vrhunskom nivou. Bruno Urlić na violini (a kasnije, kao gost, i njegov brat Dragan, također maestro violine, dva sjajna sarajevska dečka...), pa pouzdani  Saša Borovec na basu, te Želimir Bičanić, bubnjevi. U pratnji je bio još jedan dobar gitarist, Goran Grgurač, koji se odlično snašao popunjavajući svojim ritmovima "razgovor"  majstorskih gitara, Angelove i Damirove.
Vrijedi istaknuti i proslavu obljetnice kluba, krajem 2008. kad je promoviran CD koji će uskoro izaći (promocija je održana pred Božić, 2008.). Na njemu surađuje i Angelo, i vjerojatno će ovaj CD biti kruna dosadašnje karijere Damira Kukuruzovića.
U najmanju ruku nazvao bih sretnikom onoga tko je te subotnje večeri uspio ući i nazočiti promociji CD-a i dokumentarnog filma o sisačkom čudu, koje se odaziva na ime Damir Kukuruzović Hot Jazz Quintet. Gužva kakva se rijetko viđa, tražio se stolac više. Damir je sa svojim gostima, sve vrhunskim glazbenicima, i s članovima svojeg Quinteta, «rasturio» klub u najpozitivnijem smislu. Toliko odličnog swinga po
kvadratnom metru i po glavi publike, rijetko se čuje. U cijeloj priči još je samo falio Angelo, koji je tad bio tko zna gdje u Francuskoj, ali koji je ostavio značajan trag, kako u samom klubu, svojim nastupima s Damirom, tako i na CD-u znakovita naziva “Green Hill Gipsy Swing”.
Svirka je to u najboljoj tradiciji Djangovoj i Grappellijevoj, ali i Angelovoj, koji poput našeg Damira, svakako baštini bogatu glazbeno-duhovnu ostavštinu velikog gipsy swing virtouza. Čuvena skladba “Minor Swing” dala je mogućnost svima na sceni da se pokažu u najboljem svjetlu. Sve je dobro štimalo. Bila je to večer Damirova, večer kakvu je zaslužio. Četiri godine rada Siscia Jazz Cluba, plus CD, plus DVD dokumentarac..., uz goste poput Eduarda Matešića, Denisa Razumovića, Spartaka Črnjarića..., nije niti moglo biti drugačije.
Drugi dio svirke bio je pravi jam session, a upravo je to u uvodnom govoru naglasio Davor Hrvoj, kazavši  kako današnjem jazzu nedostaje kvalitetnog sessiona.
Teško je biti prorok u svojem selu, pa iako Sisak nije selo ( osobito ako naglasimo da grad ima klub poput ovog, kakvih je i u Europi malo, kako reče Davor Hrvoj), Damir Kukuruzović svakako jeste prorok jazza u svojem gradu, a stilom sviranja i baštinom gipsy swinga, i jedan od najjačih jazz igrača na našem jazzističkom nebu.
Čvrsto sam uvjeren da su ove četiri godine Siscia jazz kluba – samo početak i da nas prave stvari tek očekuju!

Dinko Husadžić Sansky, 1. veljače 2009.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja