Nova knjiga o jazzu

Nova knjiga o jazzu
Datum objave:
02.09.2009.
Dinko Husadžić Sansky
Pogled na jazz (zapisi iz jazz svemira)
(Nova knjiga Rast)

Nakon dva objavljena romana pisac i ljubitelj jazza Dinko Husadžić Sansky je objavio knjigu u kojoj se bavi jazz glazbom. U tri poglavlja na tristotinjak stranica ponudio je kratku povijest jazza, osvrte na najznačajnije jazziste te djelomičan uvid u hrvatski jazz.
Bez pretenzija da pokuša dati povijesni pregled autor je napisao knjigu o jazzu, pojasnivši osnovne značajke i karakteristike miljea u kojem nastaje. Kroz događaje kojima je nazočio objašnjava kako i zašto su osobe iz tog kruga, poput njega, zaslijepljene iskrom koja pobuđuje strast, kako su neizlječivo zaraženi virusom jazza, kako postaju jazz fanovima. Na svakoj stranici osjeća se da o jazzu piše zaljubljenik u tu glazbu koja je postala značajan dio njegova života, poput književnosti, ali i slikarstva. Naime, uz dokumentarne fotografije knjiga je obogaćena njegovim likovnim radovima, portretima nekih od glazbenika o kojima piše. Prema jazz glazbi i glazbenicima koji se njome bave odnosi se s poštovanjem, naglašavajući umjetničku vrijednost njihova stvaralaštva.
Iznimno je važno poglavlje o hrvatskom jazzu, posebice zato jer ima vrlo malo pisanih podataka iz kojih se mogu izvući relevantni podaci, a u postojećima često nailazimo na netočne. Iako ni ovaj pregled nije potpun - nije pisan s tom namjerom - on donosi doprinos za formiranje sveobuhvatnije povijesti hrvatskog jazza, poput nedugo objavljene knjige Hrvatski jazzisti Stjepana Fučkara. Autor po osobnom sudu navodi i neke od njemu bliskih hrvatskih jazzista srednjeg i mlađeg naraštaja o čijem djelovanju, iako nastupaju i snimaju u doba velikih medijskih mogućnosti, ali budući da se bave jazzom, javnost zna vrlo malo.
Husadžić Sansky je dao i sliku koncertne aktivnosti u Hrvatskoj. Radi se o subjektivnom pristupu ograničenom na koncerte glazbenika koje je gledao što svakako nije pregled cjelokupne scene - neki su glazbenici ili sastavi više puta pod njegovim dvogledom, a neki su ostali izvan njegova domašaja - a to valja napomenuti kako se ne bi stekla kriva slika o trenutnoj situaciju o hrvatskom jazzu. (Davor Hrvoj)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja