Nova prigodna marka: Pola stoljeća Zagrebačkog jazz kvarteta

Nova prigodna marka:
Pola stoljeća Zagrebačkog jazz kvarteta
Datum objave:
03.07.2009.

Pola stoljeća Zagrebačkog jazz kvarteta
Nova prigodna marka

Hrvatska pošta izdala je 29. lipnja 2009. prigodnu poštansku marku „50. obljetnica Zagrebačkog jazz kvarteta“. Motiv marke su glazbeni instrumenti Zagrebačkog jazz kvarteta, a autorica marke je Jasna Bolanča Popović, dizajnerica iz Zagreba.
Marke su tiskane višebojnim ofsetnim tiskom u tiskari „Zrinski“ iz Čakovca u arcima od 12 maraka i u nakladi od 100 000 primjeraka. Nominalna vrijednost ove marke je 10,70 kuna što odgovara poštarini za preporučeno pismo do 50 grama u unutrašnjem prometu.

 

 

 

 

 

PRIGODNA POŠTANSKA MARKA

ZAGREBAČKI JAZZ KVARTET

Motiv: glazbeni instrumenti Zagrebačkog jazz kvarteta
Autorica: Jasna Bolanča Popović, dizajnerica iz Zagreba
Marka je izdana u arku od 12 maraka, a izdana je i prigodna omotnica prvoga dana (FDC).

Godine 1959. Boško Petrović utemeljio je kvartet u kojem su svirali klavirist Zlatko Kružić, kontrabasist Zdravko Šatrak i bubnjar Ivica Gereg. U međuvremenu je Šatraka zamijenio Krešimir Remeta, a Kružića Davor Kajfeš, a kvartet je krajem 1959. promijenio naziv u „Zagrebački jazz kvartet“, koji je do današnjih dana ostao najvažnijim sastavom u povijesti hrvatskoga džeza. Iste godine Kvartet su napustili Remeta i Gereg, a njihova su mjesta zauzeli kontrabasist Miljenko Prohaska i bubnjar Silvije Glojnarić.
Zagrebački jazz kvartet, koji je aktivno djelovao do 1965., a poslije se okupljao tek u posebnim prigodama, bio je prvi hrvatski džez-sastav s kontinuiranom djelatnošću, koji je džez-glazbu predstavljao na visokoj estetskoj razini promišljajući je kao umjetnost. Bio je poznat po osebujnu pristupu, posebice zahvaljujući skladbama članova nerijetko nadahnutim narodnom glazbom. Skladbe iz njihova repertoara, poput Petrovićeve „With Pain I Was Born“, Prohaskine „Intime“, Kajfešove „Ornaments“ i brojne ostale, ostat će trajnom vrijednošću hrvatske glazbene baštine. Zagrebački jazz kvartet bio je poznat u cijelome svijetu, a jedini je hrvatski džez-sastav koji je imao ugovor sa stranim promotorom, njemačkom tvrtkom Lippman & Rau. Glazba Kvarteta izvedbama i samim skladbama u potpunosti je zadovoljavala visoke zahtjeve glazbene teorije i nailazila je na najveće priznanje publike, ali i glazbenih kolega iz takozvanoga klasičnog miljea. To je rezultiralo nastupom na Zagrebačkom biennalu 1961., uz Zagrebački gudački kvartet, pod ravnanjem skladatelja Gunthera Schullera te Borisa Papandopula, koji je za tu prigodu skladao suitu u tri stavka za gudački i džez-kvartet. Poslije je Zagrebački jazz kvartet u nekoliko navrata nastupao i snimao s ansamblom Zagrebačkih solista.
Kao jedan od najboljih europskih džez-sastava toga doba ostvario je suradnje sa slavnim svjetskim džezistima, između ostalih s klaviristom Johnom Lewisom, pjevačem Big Joeom Turnerom, trubačem Buckom Claytonom, tenor saksofonistom Stanom Getzom i trombonistom Albertom Mangelsdorffom. Često je poduzimao europske turneje, svirao na mnogim koncertima i džez-festivalima te je snimao brojne ploče za hrvatske, ali i inozemne izdavačke tvrtke svjetskoga glasa poput Philips/Fontana ili Atlantica ostvarujući najbogatiji diskografski opus na polju džeza u Hrvatskoj. Diskografija Zagrebačkog jazz kvarteta upotpunjena je kompakt-diskom „Zagreb Jazz Quartet in Concert“, što ga je objavila tvrtka Jazzette Records, a donosi snimku nastupa u Heidelbergu 1965., kompilacijskim kompakt-diskom „The Best of Zagreb Jazz Quartet“ u izdanju Croatia Recordsa s izborom snimaka s različitih albuma, kao i četverostrukim kompilacijskim kompakt-diskom „40 godina, Zagrebački jazz kvartet 1959. – 1999.“ u izdanju Croatia Recordsa, s izborom snimaka iz domaće i inozemne diskografije te radijskih i koncertnih snimaka. Nakon prestanka djelovanja Zagrebačkog jazz kvarteta Boško Petrović, Miljenko Prohaska i Silvije Glojnarić su s trubačem Ladislavom Fidrijem i saksofonistom Ozrenom Depolom te povremeno i američkim trubačem Artom Farmerom djelovali kao Zagrebački jazz kvintet.

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja