Međunarodni uspjeh Denisa Razumovića

Međunarodni uspjeh Denisa Razumovića
Datum objave:
13.07.2009.
Geller & Magris Europlane

Dana 11. srpnja 2009. u Anconi (Italija) na otvorenoj pozornici, pred velikim auditorijem, u jedinstvenom ambijentu tvrđave Mole Vanvitelliana a u sklopu desetodnevnog Ancona Jazz Summer Festivala 2009 Denis Razumović je odsvirao koncert sa Herb Geller-Roberto Magris Europlane Quintetom kojeg je stalni član.
Taj se kvintet predstavio riječkoj publici na Jazz Time-u u svibnju 2009.
Povodom Koncerta u Anconi Razumović je izjavio: “U Anconi smo izveli mnogobrojne Gellerove originalne kompozicije i aranžmane jazz standarda koje je on (Geller) pripremio za tu priliku. S obzirom na Gellerovu važnost u povijesti suvremene jazz glazbe (jedan je od rijetkih preživjelih a isto tako i jedan od jedinstveno produktivnih jazz glazbenika koji su bili stvaratelji i predvodnici legendarne West coast scene ,inače, osamdeset i jedna mu je godina ) gledam na ovu moju suradnju s njim kao na prelomni moment u mojoj karijeri. S velikim zadovoljstvom zaključujem da se je još jedan hrvatski glazbenik i to predstavnik riječke jazz scene upisao na sada več podužu listu hrvatskih jazz glazbenika koji su ostvarili važne međunarodne suradnje.”


Članovi Herb Geller-Roberto Magris Europlane Orchestra su:

Roberto Magris (Italia) -piano
Herb Geller (USA)-alto sax
Enzo Carpentieri (Italia)-drums
Nicola Matošić (Slovenija)-double bas
Denis Razumović Razz (Hrvatska)-alto sax

-----------------------------------------------------------------------------

Denis Razumović Razz i Herb Geller & Roberto Magris Europlane Quintet u Anconi
U sklopu značajnog desetodnevnog talijanskog Ancona Jazz Summer Festivala 2009. godine, na prepunoj otvorenoj pozornici, u vrlo neobičnom ugođaju tvrđave Mole Vanvitelliana (okružena zidinima koje su nekad zadržavale putnike u karanteni, a sad evo «zarobile» su jazzoljupce dobrom glazbom i  iznimnom scenografijom!), 11. srpnja nastupili su i naš iznimni alto saksofonista, dvostruki dobitnik nagrade «Status», Denis Razumović Razz i Herb Geller & Roberto Magris Europlane Quintet, čiji je Denis stalni član.
Prisjećajući se njihova nedavnog koncerta u Rijeci, u okviru festivala Jazz Time, i glazbe koju su pružili, Denis u razgovoru ističe kako je ovo u Anconi bila čak i bolja svirka, gdje je Geller sjajno funkcionirao pružajući Razzu i ostatku Quinteta velike slobode, i u improvizaciji  i u trajanju solo izleta. To znači da su se mogli lijepo poigravati strukturama kako jazz standarda, tako i Gellerovih autorskih radova. To glazbenicima daje novu motivaciju, osobito kad uz sebe na sceni imaju jednog Gellera. Nema ustručavanja, respekt se pokazao upravo tako da se pokuša nadmašiti i samog Gellera.
Dva alto saksofona na sceni (Geller – Razz ) dali su publici obilje virtuoznosti, a ritam sekcija (Roberto Magris, klavir, Enzo Carpentieri, bubnjevi i Nikola Matošić, kontrabas), bila je dostojna visokih glazbenih standarda Herba Gellera. Čovjek u tim godinama, a takva životnost, timing i timbar – jasno je zašto je uzor generacijama saksofonista.
Razz se već dokazao kao glazbenik koji ima što kazati. Suradnja s Gellerom dokaz je tomu; a možda je i presudna u karijeri i nešto čime uz Razumovića jako puno dobiva i hrvatski jazz.
Moram citirati talijanski tisak koji kaže kako je Roberto Magris (pijanist, rodom iz Trsta!) sretan što je tako blizu i što ima zgodu svirati s tako vrsnim glazbenicima «s druge strane granice», Razumovićem i Matošićem.
Živuća povijest West Coast jazza još uvijek je dobar. No, ipak godine čine svoje pa je vrlo izvjesno da Herb računa na našega Razumovića  kao ozbiljnog baštinika svojeg jazzističkog carstva!
Dinko Husadžić Sansky

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja