Preminuo Aleksandar Bubanović

Preminuo Aleksandar Bubanović
Datum objave:
14.12.2009.
Aleksandar Bubanović
Aleksandar Bubanović, gitarist, skladatelj, pedagog i književnik, dobri duh hrvatske jazz gitare, preminuo je u Zagrebu 12. prosinca 2009. u dobi od 86. godina.

Rođen je u Zagrebu 1923. godine gdje je završio gimnaziju i muzičku školu. Studirao je filmsku glazbu na akademiji „Chigiana" u Sieni. Skladao je za gotovo stotinu filmova, prije svega crtanih i dokumentarnih.
Čitav njegov život i umjetnički rad bio je vezan uz dva umjetnička fenomena dvadesetog stoljeća: jazz glazbu i film. Kao vrlo mladi glazbenik još prije drugog svjetskog rata djelovao je na tadašnjoj jazz sceni u nastajanju. Svirao je gitaru u jazz orkestru radio Zagreba od samog njegovog osnutka 1946. godine, a od 1958. djeluje kao slobodni umjetnik. Krajem osamdesetih osnovao je i vodio sastav „Hot Club Zagreb" koji je njegovao klasični jazz izraz u stilu Djanga Reinhardta.
Niz godina predavao je gitaru na jazz odjelu glazbene škole „Vatroslav Lisinski", odgojivši nekoliko generacija hrvatskih jazz glazbenika.
Njegov široki talent omogućio mu je bavljenje i drugim vrstama umjetnosti. Djelovao je kao scenarist i režiser na Hrvatskoj televiziji, gdje je snimio dokumentarnu seriju „Naši slavni umjetnici" o glazbenicima i slikarima kao što su Ivan Padovec, Vjekoslav Karas, Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljević i mnogi drugi. U zreloj dobi započinje slikati, te je ostvario nekoliko samostalnih i grupnih izložbi akvarela s glazbenim motivima pod nazivom „All That Jazz".
Njegov bogat život i odlična memorija pretvorili su ga u vrijednog svjedoka glazbenih zbivanja Zagreba i šire dvadesetog stoljeća, što je rezultiralo knjigom sjećanja „Sav taj jazz" (Durieux, 2005.), koja uz autobiografske crte donosi relevantnu građu za povijest zabavne i jazz glazbe na ovim prostorima od svojih početaka do kraja dvadesetog stoljeća. Zanimljiv je i roman „Gitaroedos" u kojem njegova sjajna mašta i glazbena praksa, uz ponešto povijesnog istraživanja, nadomještaju nepostojeće detalje iz života Franje Bosanca (Franciscus Bossinensis), lutnjista s ovih prostora, iza kojeg su kao jedini trag ostale dvije zbirke skladbi tiskane u Veneciji početkom 16. stoljeća.

Posljednji ispraćaj Aleksandra Bubanovića bit će u petak, 18. prosinca u 14:10 sati na zagrebačkom krematoriju.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja