Dodijeljene nagrade Status za 2010.

Dodijeljene nagrade Status za 2010.
Datum objave:
13.04.2010.
NAGRADA STATUS 2010.
12.04.2010. RIJEKA, STEREO DVORANA

Status: nagrada za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja
Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje nagradu Status za najbolje instrumentaliste. Ovogodišnja dodjela je četrnaesta po redu: za Status su mogli biti predloženi instrumentalisti, redovni članovi Hrvatske glazbene unije, koji su u protekloj godini objavili vlastita izdanja i/ili su gostovali na albumima drugih izvođača. Domaćin: HGU Podružnica 3 Rijeka - Primorsko-goranska županija, Voditeljica: glumica talijanske drame riječkog HNK Elena Brumini, Scenarij: Ivan Šarar i Enver Krivac, Scenografija: Damir Martinović-Mrle, Prostorno rješenje pozornice: Idis Turato, Režija: KLJB (Klub ljubitelja buke). Nagrada Status 2010. održala se uz potporu Ministarstva kulture RH , Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba , Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

U GLAZBENOM DIJELU PROGRAMA NASTUPILA JE NEKOLICINA NOMINIRANIH GLAZBENIKA-IZVOĐAČA:
LE KAP BAND & JAKE JAZZ SNAGE HGU RIJEKA: Lela Kaplowitz (vokal), Damjan Grbac (bas gitara), Marko Lazarić (bubnjevi), Joe Kaplowitz (tuba i klavir), Boris Mohorić (truba), Tonći Trinajstić (tenor saksofon) i Denis Razumović Razz (alt saksofon)
MATIJA DEDIĆ TRIO: Tihomir Hojsak (kontrabas), Matija Dedić (klavir) i Borna Šercar (bubnjevi) http://www.matijadedic.com
KVARTET GUBEC: Rajko Suhodolčan (vokal), Adalbert Turner (vokal), Vinko Ančić (vokal), Željko Grozaj (bas prim), Nikola Tuškan (berda), Darko Berović (harmonika) i Hrvoje Ban (kontra)
NOVAK OREMUŠ ALJINOVIĆ BLUES TRIO: Tomislav Novak (akustična gitara), Darko Aljinović (klavijature) i Krešimir Oremuš (usna harmonika)
GORDANA I MIROSLAV EVAČIĆ: Gordana Evačić (cimbule i vokal), Miroslav Evačić (slide gitara), Ivan Grobenski (bas gitara) i Goran Vdović (bubnjevi)
http://www.cardasblues.com
PROTOKOOL: Mario Huljev (vokal), Zoran Jaeger (električna gitara), Alen Svetopetrić (bas gitara), Gojko Tomljanović (klavijature) i Milo Stavros (bubnjevi)
http://protokool.com
OLJA'ZZ BAND: Marko Tolja (vokal), Ivan Pešut (električna gitara), Olja Dešić (bas gitara), Zvjezdan Ružić (klavijature) i Branimir Gazdik (bubnjevi)
DISKURZ: Bojan Bajić (električna gitara i vokal), Andrea Živković Žiko (bas gitara) i Ivan Ritoša (bubnjevi) http://www.myspace.com/diskurzrijeka
DAMIR HALILIĆ HAL (akustična gitara)
http://www.halmusicland.com
DARKO JURKOVIĆ CHARLIE (električna gitara)
http://www.myspace.com/darkojurkovic
TOMISLAV GOLUBAN - NAJINSTRUMENTALIST (usna harmonika)
http://goluban.com

TOMISLAV GOLUBAN NAJINSTRUMENTALIST 2009.

Glazbenik godine: i ovogodišnji dobitnici nagrade Status među sobom su birali naj-instrumentalista, kolegu za kojega smatraju da je svojim talentom i umijećem posebno obilježio prošlu godinu. Nakon što je za 2007. to priznanje dobio gitarista Elvis Penava, a za 2008. bubnjar Branimir Gazdik, ovogodišnji dobitnik je zagorski blueser Tomislav Goluban (usna harmonika) koji je prema glasovima svojih kolega glazbenika, na 14. dodjeli nagrada Status proglašen najboljim instrumentalistom u protekloj godini.
Tomislav Goluban rođen je i živi u kući pored pruge u Grabrovcu, grad Zabok, u samom srcu Hrvatskog Zagorja. Usnu harmoniku je počeo svirati krajem 1997. godine u želji da u Hrvatskoj oživi ostavštinu country/delta blues izričaja što su uzrokovali sati i sati slušanja snimaka legendarnog Sonnyja Terryja. Tijekom godina Goluban je "izbrusio" svoj glazbeni izričaj u unikatni spoj country-bluesa i hrvatske tradicionalne glazbe. Spoj delte Mississippija i njegove ukorjenjenosti u domaću zagorsku deltu, istaknuta je i u imenu njegova pratećeg sastava Little Pigeon's ForHill Blues (Zagorski blues malog goluba) gdje nadimak Little Pigeon proizlazi iz engleskog prijevoda njegova prezimena dok je začudan spoj ForHill (Zagorje) nastao u veseloj i slobodnoj igri s engleskim riječima for (za) i hill (gora). Upravo takva, vesela i slobodna, je i Golubanova autorska glazba kao i njegov obrađivački pristup američkoj muzičkoj baštini. Tomislav Goluban je sa sastavom Little Pigeon's ForHill Blues do sada objavio tri albuma (Pigeon's Flight, Mr.B. i Zagorje blues) te dva maxi-singla (Brzi vlak i Libertin trilogija). Repertoar sastava temelji se na «hrabrim» obradama country-blues, zydeco, ragtime i gospel napjeva te vlastitim kompozicijama utemeljenim na zagorskoj glazbenoj baštini, a začinjenim notama brojnih glazbenih stilova i meridijana.
Tomislav Goluban također nastupa i u solo varijanti sa usnom harmonikom, a upravo takvi nastupi su bili vrlo uspješni na njegovim najvećim inozemnim gostovanjima i to na 25. International Blues Challengeu u Memphisu, SAD te na Notodden Blues Festivalu u Norveškoj, 2009. godine. Od ostalih međunarodnih uspjeha treba spomenuti da je Tomislav Goluban na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike World Harmonica Festival 2005. u njemačkom gradu Trossingenu osvojio 4. mjesto u kategoriji Solo diatonic Blues/Rock/Folk/Country te da ga je njemački website Harp Online, specijaliziran za usnu harmoniku, 2004. godine proglasio sviračem s najnemilosrdnijom scenskom izvedbom ikad.

Zanimljivo je i to da je Tomislav Goluban jedini hrvatski indosant najpoznatijeg svjetskog proizvođača usnih harmonika, tvornice Hohner iz Njemačke. S obzirom da je na počecima bavljenja glazbom vrlo teško dolazio do informacija, Tomislav je osmislio glazbeni program kako bi djecu upoznao s osnovnim pojmovima vezanim za usnu harmoniku i blues. Zabavno-edukativni program Usna harmonika u blues glazbi odobrio je Zavod za školstvo RH, a Goluban ga prezentira učenicima osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. http://goluban.com

PREGLED DOBITNIKA:

Jazz glazba

Kategorija br. 1 - ALT SAKSOFON
Denis Razumović Razz
Kategorija br. 2 - TENOR/SOPRAN SAKSOFON
Saša Nestorović
Kategorija br. 3 - TROMBON
Luka Žužić
Kategorija br. 4 - TRUBA
Ladislav Fidri
Davor Križić
Kategorija br. 5 - ELEKTRIČNA GITARA - NAGRADA DAMIR DIČIĆ
Elvis Penava
Kategorija br. 6 - KLAVIR
Matija Dedić
Kategorija br. 7 - KONTRABAS
Goran Rukavina
Kategorija br. 8 - BAS GITARA
Mario Mavrin
Kategorija br. 9 - BUBNJEVI
Marko Lazarić
Janko Novoselić
Kategorija br. 10 - UDARALJKE I OSTALI RAZNORODNI INSTRUMENTI
Arsen Ereš, flauta
Elvis Stanić, harmonika
Kategorija br. 11 - MLADE NADE JAZZ GLAZBE
Zvjezdan Ružić

Svake se godine u sklopu nagrade Status za doprinos hrvatskoj glazbi dodjeljuju i posebna priznanja istaknutim glazbenim umjetnicima, osobama iz kulture i medija te ustanovama.

Ovogodišnji dobitnici posebnih priznanja:

NEVEN FRANGEŠ - u povodu 45 godina javnog umjetničkog djelovanja, za izniman doprinos hrvatskoj glazbi
GUSTAFI - u povodu 30 godina javnog umjetničkog djelovanja, za izniman doprinos hrvatskoj glazbi
ZDENKA KOVAČIČEK - u povodu 40 godina samostalnog javnog umjetničkog djelovanja, za izniman doprinos hrvatskoj glazbi
JURA STUBLIĆ I GRUPA FILM - u povodu 30 godina javnog umjetničkog djelovanja za izniman doprinos hrvatskoj glazbi
ANELIDI - u povodu 45 godina glazbenog djelovanja
SINIŠA DORONJGA - SIMPY - u povodu 50 godina glazbenog djelovanja
HRVATSKI RADIO RADIO RIJEKA - u povodu 65 godina djelovanja i sveukupni doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni
JURE ILIĆ - za sveukupni novinarski doprinos hrvatskoj glazbi
ŠIMA JOVANOVAC - u povodu 45 godina glazbenog djelovanja
OPATIJSKI SUVENIRI - u povodu 45 godina glazbenog djelovanja
SALOON - u povodu 40 godina javnog djelovanja

Opširnije informacije i biografije dobitnika posebnih priznanja pronađite na službenoj web stranici Nagrade Status

http://nagrada-status.hgu.hr

Srdačan pozdrav,
Zvonimir Bučević-Buč, Povjerenik Nagrade Status

--------------------------------------------------------
Hrvatska glazbena unija/Croatian musicians union
Brozova 8a, 10000 Zagreb
Hrvatska/Croatia
Tel: +385 (0) 1 3668 227, Fax: +385 (0) 1 3668 216
http://www.hgu.hr
http://status-online.hgu.hr
http://nagrada-status.hgu.hr
hgu@hgu.hr
RADNO VRIJEME ZA STRANKE/WORKING TIME FOR CLIENTS:
(pon.-pet./mon.-fri.): 09.00h - 15.00h


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja