Davoru Kajfešu nagrada “Miroslav Sedak Benčić” HDS-a

Davoru Kajfešu nagrada “Miroslav Sedak Benčić” HDS-a
Datum objave:
01.06.2010.
Davor Kajfeš
NAGRADA „MIROSLAV SEDAK BENČIĆ"

dodjeljuje se Davoru Kajfešu za jubilarni koncert održan 21. listopada 2009. povodom 75. rođendana.

Skladatelj i pijanist Davor Kajfeš jedno je od najpoznatijih imena u hrvatskoj jazz glazbi. Kao član i umjetnički voditelj legendarnog Zagrebačkog jazz kvarteta, Kajfeš je ostvario niz izvanrednih interpretacija ostavljajući dugoki trag u hrvatskom jazzu. U njegovoj je karijeri zabilježena suradnja s mnogim uglednim svjetskim solistima jazz bluesa, među ostalima s Johnom Lewisom, Artom Farmerom, Buckom Claytonom, Big Joe Turnerom, T-Bone Walkerom i drugima. Od 1967. Davor Kajfeš živi i djeluje u Stockholmu gdje je do mirovine predavao na Visokoj školi za glazbu i ples.
Profinjeni pijanist koji jazz promišlja kao umjetničku formu, Kajfeš sjedinjuje klasiku, jazz i tradicijsku glazbu, a u njegovom se istupu to doima posve prirodnim i logičnim. Improvizator je koji poštuje temu, naglašava ljepotu melodije i zadržava dah autorovog predloška, a u razigranim solima obogaćuje ih vlastitim glazbenim stavovima. Osebujan pristup temelji na bogatom iskustvu koje je stekao svirajući razne podžanrove jazza, od tradicijskog jazza i bluesa preko mainstreama do free-jazza.
Ugledan i kao skladatelj, Kajfeš piše ne samo jazz već i filmsku glazbu a među najznačajnijim djelima su „Davor's Blues", „Digression", „Mrtve magle", „Eftertanke", „Arnold's Orbit", „Collision", „Arabesque", „Ornaments" i „Boogie Balkanique".

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja