Hrvatske blues snage u Europskom društvu

Hrvatske blues snage u Europskom društvu
Datum objave:
01.03.2011.
Ovog ožujka u Berlinu započinje nova era europskog bluesa. Prvi European Blues Challenge održati će se u 2 uzastopne večeri, 18. i 19. 3. u povijesnom Kulturbrauerei u srcu Berlinskog okruga Prenzlauer Berg. Ovaj uzbudljiv i jedinstveni događaj okupiti će na jednom mjestu 16 blues izvođača iz 16 zemalja, predstavnika nacionalnih udruženja, koji će se natjecati za naslov pobjednika prvog Europskog blues challengea. Hrvatske Blues Snage i Hrvatsku predstavljat će Tomislav Goluban i LPFB u kategoriji grupe. European Blues Challenge (EBC) održavati će se jednom godišnje, a ideja je potakla od European Blues Union (EBU), neprofitne organizacije osnovane 2010. koji su uz 15 drugih nacionalnih udruženja osnovale i Hrvatske Blues Snage. Osnovni cilj EBU promocija je bluesa širom Europe na raznim razinama te podupiranje razmjene unutar glazbene industrije. Prva službena konferencija EBU, kojom predsjedan Thomas Ruff iz Njemačke, održati će se u danima natjecanja te će tako taj vikend u Berlinu postati najznačajnije okupljalište blues entuzijasta i profesionalaca ikada održanog do sada. Natjecanju će biti nazočni predstavnici velikih blues festivala dajući tako potreban impuls izvođačima da na nastupu daju sve od sebe. Pobjednik natjecanja biti će pozvan da nastupi na prestižnim festivalima kao što su Notodden Bluesfestival (Norveška), Roots & Blues Parma (Italija), Vienna Blues Spring (Austrija), Blues Sur Seine (Francuska) i Lucerne Blues Festival (Švicarska). Pobjednik će biti proglašen druge večeri natjecanja, a domaćin ceremonije biti će radio voditelj BBC-a i blues guru Paul Jones. U show programu nastupiti će američki pjevač Big Daddy Wilson sa svojim bandom.
Od svojih početaka (srpanj 2008.) HBS su u dvije godine postojanja ostvarile niz zapaženih rezultata na promociji blues glazbe kod nas i u inozemstvu. Uz blues večeri i promociju izvođača na koncertima i festivalima izdaju se nosači zvuka (koji su doveli i do otvaranja kategorije Blues albuma u diskografskoj nagradi Porin), sudjeluju na svjetskim (IBC) i sada i europskim blues takmičenjima (EBC) i konferencijama (sudionici su sve 3 europske blues konferencije Parma, Notodden i Hoondaraibia). Posebno je bitno da je u studenom 2009. u Hrvatskoj tri dana boravio izvršni direktor svjetske federacije The Blues Foundationa Jay Sieleman a HBS su svojim osamostaljenjem kao udruga (svibanj 2010.) promaknuti u status Podružnice BF.
Nesumnjivo je da su od svog osnutka do dana bluesa u Berlinu, HBS prešli u kratkom roku veliki put. Očekuje se izlazak druge trostruke kompilacije BluSax! Live - sezona 2009/10, te Tribute To Eric Clapton u izdanju Croatia Records/Spona/blueStone, a pred nama je u svibnju i drugo izdanje Zagreb International Blues Festivala.
I tako uz mnoge druge kulturne organizacije i društva iz Hrvatske, prije nego što je Republika Hrvatska primljena u EU, i Hrvatske Blues Snage postale su članice europskog blues društva!
www.croblues.com
www.bluesyou.com
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja