Predstavljena knjiga “Jazz Connections - Razgovori s jazz glazbenicima” Davora Hrvoja

Predstavljena knjiga “Jazz Connections - Razgovori s jazz glazbenicima” Davora Hrvoja
Datum objave:
20.10.2010.
Miro Kadoić, Željkica Makanec, Davor Hrvoj, Branko Komljenović, Ivica Župan i Rene Medvešek
Davor Hrvoj - Jazz Connections - nova knjiga velikog jazz znalca

Piše: Dinko H. Sansky

U ponedjeljak, 18. listopada 2010. godine u Knjižnici i čitaonici «Bogdana Ogrizovića», u Zagrebu, predstavljena je nova knjiga Davora Hrvoja, točnije prvi dio (drugi izlazi na proljeće!) iznimnog projekta JAZZ CONNECTIONS. Riječ je gotovo o tisuću stranica materijala.
To nije samo logičan nastavak knjige «Jazz Reflections» iz 2001. godine, kako po konceptu, tako i osobitom Davorovom pristupu jazz razgovorima s jakim glazbenicima iz cijeloga svijeta, nego je zasigurno i korak dalje u promišljanju jazza kojemu sve novotarije suvremenog doba - ipak ne mogu nauditi.
Trud i entuzijazam Davora Hrvoja mudro su prepoznali u Menartu, gdje su se istinski potrudili (a i hrabrost pokazali, u ova vremena!) objelodaniti relevantno djelo iz područja koje možda i nema preveliku publiku u nas, ali tematikom kojom se bavi i imenima s kojima Davor razgovara (i fotografira, naravno!) daje mogućnost predstavljanja i vani, uz solidan možebitni prijevod na engleski jezik, postajući tako mogućom lektirom svakog istinskog ljubitelja jazza južno od Sjevernog pola i predstavljajući jazz publicistiku u Hrvatskoj (budimo iskreni, ovakvih knjiga nema baš niti vani previše!) u znatno sjajnijem ozračju.

Raduje veliki posjet, mnogi štovatelji Davorova djela morali su tražiti mjesta i između polica s knjigama. Za jednu književnu večer, sjajan interes zagrebačke publike.
Miro Kadoić glazbeno nas je uveo u svijet jazza, glumac i Davorov prijatelj iz davnih dana, Rene Medvešek nadahnuto je čitao ulomke iz knjige, urednik Branko Komljenović pojasnio je suradnju i planove, a istaknuti znalac i jazzoljubac Ivica Župan prozborio je više sa stručne strane, ističući Davorov osjećaj i za pravu fotografiju i za mudro osmišljenja pitanja glazbenicima i umješnost vođenja cijelog razgovora.
Činjenica jest da je Davor Hrvoj živuća jazz enciklopedija i svaki naš ljubitelj jazza, a osobito sami hrvatski jazz glazbenici, ima u Davoru dobrog duha i anđela čuvara jazz baštine, i svjetske i domaće.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja