“Mimika” nastavlja londonsku avanturu

“Mimika” nastavlja londonsku avanturu
Datum objave:
23.08.2013.
Mimika/Mak Murtić Ensemble
Orkestar koga u Londonu vodi mladi zagrebački tenor saksofonist, aranžer i skladatelj Mak Murtić nastavlja sve uspješnije djelovati na vrlo živoj londonskoj jazz sceni. Sastavljen od mlađih jazz solista koji mahom dolaze s ondašnjih muzički akademija i koledža, multinacionalan po sastavu, ovaj je orkestar pokazao zanimljivu živost i svježinu zvuka kombinirajući različite utjecaje - od onih iz zlatne ere big bandova do suvremenog tretmana, potom dodira sa etničkim kulturama, posebno Balkana, te naravno pop glazbom. Uz to su se nerijetko njihovi nastupi pretvarali u multimedijalne performanse, na kojima su uz nih nastupali i filmski umjetnici, plesači i ili recitatori.

I sad nakon što su pogonske snage orkestra: Mak Murtić i pjevačica/grafička dizajnerica Maja Ruvić, okončali svoje trogodišnje studiranje na jednoj od ondašnjih muzičkih akademija, a uz činjenicu da je Hrvatska ušla u Europsku zajednicu, oni su odlučili da do daljnjeg djeluju na, to naglašavamo, iznimno živoj londonskoj art sceni. Treba napomenuti da Mimika/Mak Murtić Ensemble nisu klasična big band formacija jer u njoj osim kompletne pereročlane sekcije drvenih puhača nalazimo i solo klarinet, tubu, dvije trube i trombon, uz proširenu ritamsku sekciju, u kojoj sada figurira još jedan hrvatski jazz glazbenik, Pulježanin Marco Quarantotto, koji je ovamo došao nakon studija u Grazu.
Nakon što je s uspjehom apsolvirala nastup na prošlogodišnjem Londonskom jazz festivalu, Mimika je predvođena dinamičnim Makom Murtićem (čije skladbe je već snimao Jazz orkestar HRT-a !), pojačala aktivnosti. Ovih su se dana nalazili u studiju u kojem svršavaju snimke za drugi CD (o prvom smo već pisali na stranicama našeg portala!) i to trostavačne suite kojoj je Mak dao zanimljiv naslov „A Place Glowing A Brilliant Red Suite" sa 11 dijelova. Suita uključuje kako njegov 15-člani orkestar u kome je glas tek dio instrumentalnih pasaža, ali u ovom slučaju ima i solističke istupe, dok je sada prirodana i recitatorica. U ovom slučaju to je bila mlada kantautorica Rochelle Anne Swanson. Suita ima dublji ekološki prizvuk i poruke.
Tijekom srpnja i kolovoza člamnovi Mimike su uz rad u studiju imali i nekoliko javnih istupa promovirajući na njima novije skladbe Maka Murtića, koje su zaključili na popodnevnom koncertu 18. kolovoza u poznatom Piza Express jazz clubu smještenom u samom srcu Sohoa, a u kome su se izredale sve same veličine engleskog i američkog, te europskog jazza i u kome se u najboljim tehničkim uvjetima svira svake noći. Dakle, još jedan prodor u važne prostore u kojima se odvija londonska jazz scena.
Novi je uradak Maka Murtića kompleksno djelo kojim on pokazuje da polako, ali sigurno izrasta u zanimljivog skladatelja i aranžera. Izvan konvencija klasičnog swing zvuka, s tim da u orkestru ima nekoliko vrhunskih solista, on kombinira saksofone sa solo klarinetom, te brass sekciju, uključujući tubu, i proširenom ritam sekcijom (bas gitara bez pragova, gitara klavir, bubnjevi), često se koristi bas klarinetom i sopran saksofonom, daje prostor nekolicini odličnih instrumentalista za solističke dionice, glas Maje Ruivić je takopđer iskorišten maksimalno, a često joj vokalnu podršku daje i cijeli orkestar. Pregršt zanimljivih boja, neobičnih orkestracija, uz nekoliko vatrenih solističkih istupa, posebno klarinetista Andrew Ginhama, trombonista Patricka Kemnnyja, kao i cijele saksofonske sekcije (osim Maka Murtića koji je zabavljen dirigiranjem!). To je kompleksno struktuirano djelo s recitativima između pojedinih stavaka, izvedeno s pažnjom i bez večih poteškoća, iako su se neki od novih članova amsambla Mimika uključili u rad tek nedavno. To vrijedi i za „našeg" bubnjara Marco Quarantottoa koji je sa pažnjom pročitao svoju udaraljakašku partituru. Tubist Chris Barrett, također novi član, bio je briljantan u ulozi člana brass sekcije, ali i kao podrška ritam sekciji, kao i u solističkim dionicama. Mak Murtić je očito zanimljiva stvaralačka osobnost, a nove mu okolnosti (diploma, ulazak Hrvatske u EU), daju mogućnost da se trajno nastani u Londonu. Pjevačica Maja Ruvić, diplomirana dizajnerica, brine se za zanimljiv grafički dizajn propagandnog materijala.
Ps. Malo hvaljenja: u luksuznoj se brošuri koncert Mimike najavio citatom iz recenzije njihovog prvog CD-a skinute sa portala jazz.hr, a prevedenog na engleski na Facebook stranicama orkestra.
Ognjen Tvrtković


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja