Novigradski jazz kutak nosi ime Boška Petrovića

Novigradski jazz kutak nosi ime Boška Petrovića
Datum objave:
23.09.2011.
PRIJATELJI I SURADNICI ODRŽALI KONCERT SJEĆANJA NA JAZZ VELIKANA (koncert je održan 30. kolovoza)

Nedavno preminuli velikan jazza, vibrafonist, skladatelj, producent i glazbeni pedagog Boško Petrović, redovno je ljetne mjesece provodio u Novigradu i to posljednjih gotovo 40 godina. Njegov je boravak u tom gradu ostavio itekakvog traga, jer je Petrović organizirao i brojne manifestacije, poput Novigrad Music Nightsa u sklopu kojeg su nastupile brojne svjetske glazbene zvijezde, a posljednjih godina nastupao je i organizirao koncerte upravo na placi poznatoj pod nazivom Prolaz Anguillara Veneta, koja od prekjučer odlukom gradskog vijeća nosi ime Prolaz Boška Petrovića.
Pred brojnim posjetiteljima novigradski gradonačelnik inaugurirao je Prolaz Boška Petrovića prisjetivši se dugogodišnjeg prijateljstva Boška Petrovića, Novigrada i Novigrađana. "Na ovaj način želimo se odužiti Bošku za sve što je učinio za Novigrad", rekao je Milos.
S obzirom na to da je na tom trgu BP volio održavati koncerte, prije nekoliko godina nadjenuo mu je ime "Jazz corner of Istria", parafrazirajući naziv čuvenog njujorškog jazz lokala Birdland koji je i Jazz corner of the world. "Na ovom trgu Boško je nastupao posljednjih nekoliko godina u povodu Dana grada, stoga namjeravamo svake godine na taj dan ovdje organizirati gostovanja vrsnih jazz glazbenika. Također, tu će se i u drugim terminima i dalje organizirati jazz koncerti", rekao je novigradski gradonačelnik Milos.
Inauguraciju su koncertnim nastupom uveličali Boškovi dugogodišnji kolege - neki su s njim svirali i punih 40 godina, poput basista Marija Mavrina.
Osim Mavrina, nastupili su i bubnjar Ratko Divjak, gitarist Primož Grašič, pijanisti Neven Frangeš i Emil Spanyi, trubač Gregor Grašič te pjevačica Karin Sever, a kao gost iznenađenja nastupio je i novigradski pijanist i pjevač Sandi Čakalo, dugogodišnji polaznik grožnjanske Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži koju je vodio Boško Petrović.
Sve njih veže prijateljstvo i suradnja s Boškom, stoga dobro poznaju glazbene favorite ovog barda
jazza. U dvosatnom koncertu izveli su skladbe Boška Petrovića, kao i skladbe koje je BP volio svirati. Koncert su otvorili skladbom "Bag's Groove", kojom je BP uvijek počinjao nastupe, a brojnoj su publici predstavili i
Petrovićeve skladbe "Zagreb by Night", "Sigurd's Garden" i druge. Koncertnu večer vrhunske jazz svirke zatvorili su skladbom "Bye Bye Blackbird", a nakon glasnog aplauza publike, za bis je Sandi Čakalo zasvirao "Every Day I Have the Blues".
Među publikom su se našli i drugi brojni Boškovi suradnici i glazbenici koji su svirali s njim,
a upravo takvih trenutaka prisjetio se pjevač Miro Ungar: "Boška sam upoznao prije 55 godina, kad sam bio pjevač debitant, a on je tada svirao harmoniku u jednom bendu. U kasnijim godinama smo se često sretali, a od 1991. godine sam redovno pjevao u BP clubu na manifestaciji Big Badnjak".
Koncert sjećanja na Boška Petrovića organizirali su Grad Novigrad i Turistička zajednica Novigrada, a sudeći po prekjučerašnjim razgovorima, Jazz corner of Istria i dalje će predstavljati brojne koncertne poslastice za jazz sladokusce.
Tea Tidić (Preuzeto iz Glasa Istre od 1. rujna 2011.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja