Preminuo Boško Petrović, ikona hrvatskog jazza

Preminuo Boško Petrović, ikona hrvatskog jazza
Datum objave:
10.01.2011.
Boško Petrović

Zagreb, 10. siječnja 2011. - Jutros rano u Zagrebu, u 76. godini života, iznenada je preminuo najznačajniji hrvatski jazz glazbenik: vibrafonist, skladatelj, pedagog, organizator glazbenog života, ikona hrvatske glazbe Boško Petrović.

Rođen je u Bjelovaru 18. veljače 1935. godine. Violinu je počeo učiti sa šest godina, a sa četrnaest godina, slušajući radio stanicu American Forces Network, zaljubio se u jazz. Kasnije svira harmoniku i bubnjeve, a na kraju i vibrafon.
Utemeljitelj je Zagrebačkog jazz kvarteta, sastava međunarodnog ugleda i najznačajnije formacije u hrvatskom jazzu. Poslije je vodio i druge Hrvatske, ali i međunarodne sastave: Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars i druge, te Boško Petrović Tria.
Bio je vlasnik B.P. Cluba u kojem su od 1988. godine nastupali najveći svjetski glazbenici, te izdavačke tvrtke Jazzette Records za koju su mnogi od njih snimali. Bio je organizator brojnih jazz priredbi. Jedan je od rijetkih naših jazzista koji je redovito nastupao na priredbama diljem svijeta, sa svojim sastavom ili kao solist u sastavima glasovitih svjetskih glazbenika.
Dobitnik je Vjesnikove nagrade „Josip Slavenski", Nagrade grada Zagreba i drugih nagrada, te višestruki dobitnik "Porina", između ostalih i za životno djelo.
U svoj je jazzistički izraz inkorporirao elemente narodne glazbe. Petrović je i naš najznačajniji jazz skladatelj. Neke od njegovih skladbi, primjerice "Green Lobster Dream" ili "With Pain I Was Born", ostat će trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva.
Petrović je bio zapažen i na polju jazz edukacije, posebice kao voditelj Ljetne jazz škole u Grožnjanu u kojoj su stasali mnogi danas afirmirani jazz glazbenici.

Komemoracija će se održati u petak, 14. siječnja 2011. u 10:00 u Hrvatskom glazbenom zavodu, a pogreb Boška Petrovića u 12:10 na zagrebačkom Krematoriju.

Smeđi Šećer: mojih dva centa o jednom velikom umjetniku

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja