Poznati pobjednici 2. kruga Natječaja 11. Liburnia Jazz Festivala

Poznati pobjednici 2. kruga Natječaja 11. Liburnia Jazz Festivala
Datum objave:
05.05.2011.
Oridano Gipsy Jazz band
TKO JE OSVOJIO VELIKU SCENU LJETNE POZORNICE?

Pobjednici 2. kruga Natječaja za bandove dolaze iz Slovačke. The Illusions su Andrej Karlik - gitara, Frank Simko - bas gitara i Michal Fedor - bubnjevi i Tatiana Hicova - vokal. The Illusions je skupina vrlo mladih slovačkih glazbenika koju je gitarist i skladatelj, Andrej Karlik osnovao 2008. g. Unatoč svojoj mladosti, Andrej Karlik (18) i bubnjar Michal Fedor (18) u Slovačkoj slove kao ugledni inovatori jazz žanra. Oboje su studirali na Konzervatoriju u Kožicama i Prežovu, a velika im je želja nastaviti glazbeno obrazovanje u SAD-u.

Najuspješniji hrvatski predstavnici dolaze iz Zagreba. Oridano Gipsy Jazz Band su: Orjen Riđanovic - solo gitara, Igor Crnek - kontrabas, Dario Fadljević - ritam gitara i Aldo Foško - klarinet.
Zaljubljenici su u "jazz manouche" i glazbu Djanga Reinhardta, a ove godine su nastupali i na Springtime Jazz Session-u u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su predstavljeni kao „Nova lica hrvatskog jazza".

Jedina dama koja se izborila za reflektore velike scene opatijske Ljetne pozornice je Erika Kertész koja sa svojim bandom E. K. Avenue dolazi iz Budimpešte. Uz Erikin vokal band čine: Róbert Rátonyi - glasovir, Péter Szendőfi - bubnjevi i György Frey - bas gitara.
E.K. Avenue ima repertoar sastavljen od jazz standarada, ali bitno proširen Erikinim originalnim skladbama koje aranžiraju momci iz banda.
U siječnju 2010. snimili su prvi album Little Girl za Warner Music Hungary. Njihova glazba je jedinstvena i elegantna mješavina funky groova i toplih melodija u jazzy aranžmanima.

A TKO ĆE IM PRESUDITI?

O pobjedničkom bandu 11. Liburnia Jazz Festivala odlučivat će stručni žiri, a njega čine: Neven Frangeš - voditelj Ljetne škole jazza Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, Bahrija Golubović - dugogodišnji urednik i voditelj glazbenih emisija Hrvatskog radija i Elvis Stanić - umjetnički voditelj Liburnia Jazz Festivala.

Pobjednički band osvaja četiri stipendije za Ljetnu školu jazza Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži i koncert na festivalu Jazz is Back u Grožnjanu.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja