Jazzon Alpe-Adria - Natječaj za skladbe 2011.

Datum objave:
18.04.2011.
„Jazzon Alpe-Adria", Međunarodna nagrada za jazz skladbe raspisuje Natječaj za skladbe. Glazbeni žanrovi: jazz, latin, fusion, suvremena (improvizirana) glazba.

Opći uvjeti

Autor skladbe mora biti državljanin ili imati stalnu adresu boravka u Sloveniji, Hrvatskoj ili Austriji. Svaki autor se može takmičiti samo s jednom skladbom koja do sada nije objavljena na nosaču zvuka ili predstavljena u medijima (televizija, radio ili internet). U tom smislu u dvojbenim okolnostima organizator može diskfalificirati problematičnu skladbu.

Dobna granica
Kako „Jazzon" namjerava poduprijeti mlade do sada u ne u potpunosti afirmirane umjetnike, sudionici natječaja u momentu predaje prijave ne smiju biti stariji od 35 godina.

Instrumentacija
Skladbu će izvesti internacionalni sastav koji uključuje sljedeće instrumente: (1) alt saksofon, (2) tenor saksofon, (3) rhodes, (4) bas i (5) bubnjevi.

Tehnički zahtjevi
Svaka prijava treba sadržavati slijedeće elemente:

1. „Leadsheet" u notaciji za C instrumente. Ako postoji „counter melody" ili je melodija harmonizirana, ona mora biti upisana u partituru. Harmonija (akordi, akordske progresije u jazz simbolima) moraju biti naznačeni. Mjesto za jazz improvizaciju (solo forma) se mora adekvatno naznačiti. Tempo i stil izvedbe (swing, latin, funk itd.) ili bilo koji posebni zahtjevi se isto tako moraju naznačiti (npr. kao što su ritmički akcenti, bas obrasci, itd.)

2. Dionice pojedinih instrumenata (ispravno transponirani, ako je to potrebno).


3. Skladba (leadsheet i dionice) mora imati jasno određen naslov. Partitura i dionice ne smiju biti potpisane jer je pred-izborni proces anoniman. Kuverta koja sadrži naslov skladbe, ime i prezime, godinu rođenja, poštansku adresu, telefon i e-mail skladatelja, mora se dostaviti zasebno. Kuverte (pisma) će ostati u arhivu organizatora a glazbeni materijal će biti poslan prednatječajnoj komisiji.

VAŽNA NAPOMENA:
*** Subjekt evaluacije je skladba (melodija, ritam i harmonija) a ne toliko aranžerska vještina.
*** Kada planiraju dužinu i kompleksnost skladbe, autori na umu moraju imati tehnička i vremenska ograničenja. Aproksimativno trajanje cijele izvedbe (uključujući sola) treba biti oko 5 minuta. Skladatelji moraju razmotriti da se skladbu mora izvesti „live" tako da izvođači ne bi smjeli imati veće poteškoće u čitanju partiture (format, veličina, broj stranica, okretanje stranica)

Adresa za prijavu na koju treba slati skladbu:
National Coordinator for Croatia:
KDZ-MIC - Jazzon, Kneza Mislava 18, 10000 Zagreb

Rok za prijavu
Rok za predaju skladbi je 1. svibanj 2011.

Predizbor
U predizbornom procesu, svaki žiri u zemljama uključenim u projekt izabrati će 3 skladbe koje će biti izvedene u finalu. Rezultati će sudionicima biti priopćeni putem maila do 10. srpnja 2011. Između tri najbolje izabrane skladbe svaki žiri će izabrati Jazzon nacionalnu nagradu za najbolju skladbu (pobjednici Jazzon Slovenija 2011, Jazzon Hrvatska 2011 i Jazzon Austrija 2011); rezultati prije Finala neće biti javno predstavljeni.

Finalni izbor
Tri izabrane pobjedničke skladbe „Jazzon National" natječaja (jedna iz Slovenije, jedna iz Hrvatske i jedna iz Austrije), izabrane od strane žiria u pred-izboru će se proslijediti internacionalnom žiriu „Jazzon-a" da odluči o nagradi „Jazzon Alpe Adria Master". Kao i predizboru, odluka će biti bazirana na ocjenjivanju partitura i neće biti javno obznanjena prije finala.

Finale
Finale Jazzon Alpe Adria 2011 nagradnog natječaja će organizirati Jazzinity međunarodni glazbeni Workshop & Festival u Novom Mestu. Devet odabranih skladbi će se izvesti 17. kolovoza 2011. Svi autori će biti pozvani da prisustvuju koncertu i tamo prenoće o trošku organizatora.

Nagrada publike
Poslije izvedbe publika će glasovati za najbolju skladbu i odlučiti o „Jazzon 2011. nagradi publike".

Izvođači
Skladbe finala „Jazzon 2011." izvesti će International Jazzon Quintet.

Nagrade*

- Jazzon Alpe-Adria Master Award 2011
- Jazzon Audience Award 2011
- Jazzon Slovenija: Best Slovenian Jazz Composition 2011
- Jazzon Hrvatska: Best Croatian Jazz Composition 2011
- Jazzon Österreich: Best Austrian Jazz Composition 2011
* Svi nagrađani biti će poslije objavljeni na stranici www.jazzinty.com

* Svi sudionici daju svoju suglasnost da organizator izda snimku finalnog koncerta i zvučnu snimku na web stranici: www.jazzinty.com kao i autograf partiture na istoj internet adresi. Sve publikacije organizatora su „non exclusive"

** Izvođačima, članovima žirija i organizatorima nije dozvoljeno da sudjeluju na natječaju

http://www.jazzinty.com/

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja