Krešimir Herceg promovirao CD “Ples leptira”

Krešimir Herceg promovirao CD “Ples leptira”
Datum objave:
29.04.2011.
Krešimir Herceg
Ples leptira

Publika u prepunoj dvorani Hrvatskoga društva skladatelja u Zagrebu, s velikim je oduševljenjem u srijedu 27. travnja pozdravila skladatelja Krešimira Hercega i njegov novi dvostruki album "Ples leptira" koji je te večeri predstavljen prigodnim koncertom.
Bila je to zanimljiva večer, duboko prožeta uspomenama. Herceg je, naime, na predstavljanje pozvao i neke od veterana domaće glazbene scene s kojima je nekad nastupao, a danas se, kako je u svojoj pozdravnoj riječi razdragano rekao, tek ponekad sretne.
Na koncertu su izvedene neke od skladbi s novog Hercegovog albuma. Uz Gudački kvartet Rucner u dvije je skladbe solističke dionice na bandoneonu i harmonici (koje na albumu izvodi Antonio Peter Soave) vrlo nadahnuto muzicirao Marjan Krajna. Ugodno iznenađenje svakako je bila i slovenska pjevačica Kristina Oberžan. Osebujnim glasom, školovanim na Sveučilištu za jazz u Grazu (gdje upravo završava i magistarski rad iz jazz pjevanja) te uvjerljivim nastupom uz matricu (play back) HGM Jazz orkestra Zagreb, zaslužila je velik pljesak i brojne povike, i pokazala se kao sjajan partner Bertlu Mayeru i njegovoj usnoj harmonici.
Vrhunac emocija postignut je skladbom koju je Krešimir Herceg napisao u spomen na Damira Dičića i nazvao je "Close To D. D. Ditch". Na albumu je snimljena u izvedbi HGM Jazz orkestra Zagreb, a na koncertu ju je, u aranžmanu za usnu harmoniku i gitaru, uz Bertla Mayera publici predstavio i mladi slovenski gitarist i član orkestra Filip Šijanec.
"Ples leptira", u izdanju Aquarius Recordsa, treći je album iz skladateljskog opusa Krešimira Hercega i njime je, kako je na predstavljanju istaknuo urednik izdanja Dubravko Majnarić, zaokružen Hercegov opus od tri diskografska izdanja trajne vrijednosti. Album je snimljen u Studiju Bajsić Hrvatskoga radija (glazbeni producent Boris Ciglenečki, ton-majstor inž. Luka Rojc), uz sudjelovanje Big Banda Hrvatske glazbene mladeži i Gudačkog kvarteta Rucner, a izvedbama je dirigirao stalni dirigent HGM Jazz orkestra Zagreb Sigi Feigl. Sastoji se od dvije kompaktne ploče. Na prvoj je osam instrumentalnih skladbi i kao dodatak (bonus) dva tanga za gudački kvartet i bandoneon - "Soave Tango" i "Van Damme tango". Solisti su Antonio Peter Soave na bandoneonu i harmonici, Bertl Mayer na usnoj harmonici, a u nekim skladbama sudjeluje i vodeća hrvatska udaraljkašica Ivana Bilić te harfistica Marija Mlinar.
Na drugoj ploči je deset vokalnih verzija Hercegovih skladbi koje uz HGM Jazz orkestar Zagreb izvodi kantautorica iz Velike Britanije Sally Night.
Autor orkestralnih aranžmana je poznati austrijski trombonist i aranžer Reinhard Summerer, a aranžmane za skladbe izvedene s Gudačkim kvartetom Rucner napisao je istaknuti hrvatski skladatelj i aranžer Stjepan Mihaljinec.
Zvonko Šeb

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja