Jazz u podne u Sisku

Jazz u podne u Sisku
Datum objave:
09.05.2011.
Miroslav Arbutina i Damir Kukuruzović
Izložba jazz fotografija i jazz koncert, 7.svibnja 2011.

Miroslav Arbutina Arbe - jazz fotografije
Damir Kukuruzović Gipsy Swing Quartet

Miroslav Arbutina

 

Jazz u Sisku ima svoje korijene još u vremenu između dva svjetska rata, ali rad Siscia Jazz Cluba i već tradicija Jazz&Blues Festivala uz rijeku Kupu, ispred jazz kluba, kojeg organizira i vodi Damir Kukuruzović, neosporno su Sisak učvrstili na svim jazz zemljovidima kao mjesto gdje je jazz doma.

Osebujnosti Damirova jazz-poslanja jedan fini pečat dao je i glasoviti sisački fotograf Miroslav Arbutina Arbe svojom izložbom jazz fotografija u Foto galeriji Siscia Obscura. Fotografije su to koje postaju dokument vremena i djelovanja kako Damirova jazz kvarteta, tako i samog Siscia Jazz Cluba i festivala koji će ovog ljeta doživjeti već 7. izdanje (otvorit će ga 7. 7. sjajni Stjepan Jimmy Stanić, a uskoro izlazi i novi CD Damirova kvarteta, naslovljen «Manouche», na kojemu gostuju znameniti Adrian Byron Burns i Ludovic Beier!)

Arbe je postao tako foto-kroničar sisačkih jazz događanja, radeći za sisački jazz slično kao Davor Hrvoj, sa svojim foto aparatom, za hrvatski i svjetski jazz.
Nije slučajno da je o izložbi, kao i koncertu koji je slijedio ispred Foto kluba, na ulici, pred mnoštvom građana Siska, govorio upravo Davor Hrvoj, svakako najbolji poznavatelj jazza kod nas. Povezao je izložene fotografije s današnjim jazz trenutkom u Sisku, istaknuvši velike zasluge Damira Kukuruzovića i kao glazbenika i kao promicatelja jazza, simbolično i duhovito kazavši kako se Damir «širi» i na ulicu... prostor Kluba, Kristalna kocka vedrine... dva puta rasprodani Lisinski... kao da nisu bili dostatni...evo ga i na ulici, promet je zaustavljen, veliki broj građana uživa u izvedbama gipsy swinga.
Uz Damira, nastupili su i Goran Grgurač, gitara, Saša Borovec, bas i Hrvoje Galler, kao gost na klavijaturama, umjesto violinista Brune Urlića, koji trenutačno nastupa u Parizu.

Fotografije na kojima su mnogi glazbenici koji su nastupali u sisačkom klubu, rađene su s puno ljubavi, entuzijazma, ali i istinskog znanja Miroslava Arbutine koji je doista veteran fotografije.
Rođen u Sisku 1959. godine, fotografijom se počinje baviti početkom 80.-ih, i godinama djeluje kao profesionalni fotograf. Početkom domovinskog rata počinje raditi kao free lenser za mnoge domaće časopise i strane agencije. Kao ratni fotoreporter prolazi sva bojišta. Prelaskom u Zagreb objavljuje u Startu, Nacionalu, Globusu i drugim tiskovinama. U Sisku dugo radi za Jutarnji list, a osnivač je i voditelj Foto kluba i galerije Siscia obscura.

Odlična i hvalevrijedna izložba, veliki trud sisačkog fotografa, ali i odličan gipsy swing u izvedbi Kukuruzovićeva kvarteta. Sjajno je da Grad, kao što prepoznaje, prati i pomaže rad jazz kluba, opet odlično reagira pokroviteljstvom gradonačelnika grada Siska i predsjednika gradskog vijeća. To potvrđuje činjenicu da je sisački jazz nezaobilazna ponuda Grada i gotovo brand koji Sisak čini dodatno prepoznatljivim i zanimljivim, osobito turistima u vrijeme jazz festivala, a da ne govorimo kako mnogi građani Siska svoj godišnji usklađuju s terminima koncerata uz Kupu.
Dinko H. Sansky


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja