Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupa u klubu Porgy & Bess u Beču

Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupa u klubu Porgy & Bess u Beču
Datum objave:
19.11.2012.
Borna Šercar's Jazziana Croatica

2. prosinca 2012., nedjelja, 19.30 sati


PORGY & BESS
Riemergasse 11, 1010 Wien
Info: HYPERLINK "http://www.porgy.at/" www.porgy.at,  (+431 ) 512 88 11

BORNA ŠERCAR'S JAZZIANA CROATICA
Borna Šercar, udaraljke
Ante Gelo, gitara
Zvjezdan Ružić, glasovir
Vojkan Jocić, saksofon
Tihomir Hojsak, kontrabas

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar rođen je 4. svibnja 1972. u Zagrebu. Diplomirao je u klasi prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i stekao zvanje diplomirani akademski muzičar i profesor udaraljki. Njegovu plodonosnu i raznovrsnu karijeru označilo je, između ostalog, i osam godina u Big Bandu HRT-a, pisanje glazbe za animirane filmove, te suradnja s kazalištima (HNK, Mala scena). Honorarno djeluje u Simfonijskom orkestru HRT-a, Zagrebačkoj filharmoniji, Vojnom simfonijskom puhaćem orkestru, Orkestru HNK i drugima.
Stalni je član Hrvatskog baroknog ansambla, a djeluje i u više sastava koji se bave jazz glazbom: Trio Matije Dedića, Spike Quartet, Dona Lee Quartet, Trio Ivana Kapeca, Zagreb Jazz Portrait, Il Gruppo Delle Azioni Progresive i Ladislav Fidri Quintet. U suradnji s Ivanom Bilić i Božidarom Rebićem osnovao je udaraljkaški trio Boob--n--yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe. Zapaženi su njegovi nastupi na glazbenim staklenkama - flashophone - s gitaristom Antom Gelom diljem Europe i Južne Amerike. Dobitnik je nagrade Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. godine. Za diskografsku nagradu Porin nominiran je 2008. godine u nekoliko kategorija, od kojih valja istaknuti kategoriju za najbolju jazz kompoziciju.
Slikanjem se bavi od 2006. te je u travnju 2008. godine postavio prvu samostalnu izložbu izloživši više od 20 umjetničkih slika u tehnici akril na platnu, a slijedile su izložbe diljem Hrvatske.
Početkom 2009. osniva jazz kvintet Borna Šercar's Jazziana Croatica koji izvodi njegove autorske kompozicije inspirirane hrvatskom klasičnom i etno glazbenom baštinom. S Jazzianom Croaticom Šercar je već u prvoj godini postojanja imao zapažene nastupe po Hrvatskoj i inozemstvu, album A Little Book Of Notes u izdanju Aquarius Recordsa nagrađen je Porinom 2011.g. Nagradu Franjo Dugan, ansambl dobiva za koncert održan u Salonu Očić 2011.g. na kojem je praizvedena kompozicija Miljenka Prohaske skladana baš za Borna Šercar's Jazziana Croatica.
Pisanjem poezije bavi se dugi niz godina. Prvu zbirku pjesama i slika Glazbene vjetrenjače objavio je 2010.g . U proljeće 2011.g. osniva svoj trio i izdaje svoj drugi nosač zvuka za Aquarius Records ,
'Event' na kojem uz svoj trio, (Zvjezdan Ružić, klavir; Vedran Ružić kontrabas, predstavlja i mladu pjevačicu Sabrinu Hebiri.

Gitarist, skladatelj i aranžer Ante Gelo diplomirao je jazz gitaru na Univerzitetu za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu. Godine 2001. upisao je magisterij na istom fakultetu, smjer kompozicija i aranžiranje. Tijekom karijere nastupao je na brojnim jazz festivalima u Hrvatskoj, te na koncertima u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Italiji, Južnoj Americi i drugim zemljama. Vodi vlastiti Geloland ansambl, stalni je član Amorosi Flashophone Banda, jazz-fusion sastava Combinate i Boilers All Starsa, a surađivao je i s Tamarom Obrovac, Leeom Harperom, Albertom Marsicom, Matijom Dedićem, Gabi Novak, Davidom Gazarovim i brojnim drugim glazbenicima. Dobitnik je nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju jazz skladbu "Tea For Three", te nagrade Status Hrvatske glazbene unije. Djeluje i kao jazz edukator.

Zvjezdan Ružić rođen je 1988. u Rijeci. Student je jazz konzervatorija u Klagenfurtu gdje studira jazz piano. (prof. Rob Bargad) Član je, Borna Šercar tria, Finger snap tria, te sudjeluje u još nekoliko jazz i pop projekata. 2010. godine dobitnik je strukovne nagrade Hrvatske glazbene unije "Status" za novu nadu jazza. 2011. i 2012. godine dobitnik je nagrade "Status" u kategoriji jazz klavir.

Vojkan Jocić rođen je u Koprivnici 1976. godine gdje je i započeo glazbenu izobrazbu, 1992. upisuje muzičku gimnaziju u Varaždinu smjer saksofon u klasi Davorina Premeca. 1997. upisuje KUG (Kunst Universitat Graz) u klasi prof. Petera Strauba kod kojeg je i magistrirao. U vrijeme studija počinje svirati  s Opernim orkestrom iz Graza, Simfonijskim orkestrom Graz, i nekim komornim ansamblima. Nastupa i kao solist uz pratnju prof. Wolfganga Rieglera. S kolegama iz klase osniva kvartet saksofona Quadrophone sa kojim nastupa u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Crnoj Gori. Nakon povratka u Hrvatsku 2006. počinje raditi u glazbenoj školi u Koprivnici. Uz klasičnu izobrazbu, educira se u jazz i popularnoj glazbi pohađajući seminare u Hrvatskoj i Sloveniji radeći sa eminetnim glazbenicima i pedagozima. Svira u nekoliko jazz ansambla od kojih treba istaknuti ansambl, The unleashed bop force band, Trip Tones, Jazz room, Kristijan Terzić sekstet, Big Band HRT i mnogi drugi. 2011.godine i 2012.godine dobitnik je nagrade „Status" za najboljeg jazz saksofonista u Hrvatskoj (nagrada Hrvatske glazbene unije).

Tihomir Hojsak kontrabasist je novog vala jazz generacije, rođen u Koprivnici 1981. godine. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u Varaždinu (smjer glazbenik teoretičar i smjer kontrabasist), a studentske dane proveo je u Osijeku gdje je na Umjetničkoj akademiji diplomirao 2005. godine. Ljubav prema svom zanatu i kontrabasu nastavlja 2007. školovanjem na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te 2012. godine stiče titulu magistra kontrabasa. Trenutačno radi na osnovnoj školi Borovje te svira u Hrvatskom narodnom kazalištu i uz to aktivno sudjeluje na glazbenoj sceni, surađujući s brojnim eminentnim glazbenicima iz hrvatske i međunarodne klasične i jazz scene. U prosincu 2009. godine, kao voditelj ansambla „Jazz room" objavljuje CD prvijenac istoimenog naziva s odličnim recenzijama kritičara i glazbenika. Drugi samostalni album Tihomir Hojsak Jazz Room quarteta izlazi 2012. godine pod nazivom Clockwise. Stalni je član bandova Matija Dedić trio, Maja Grgic trio, Maja Savić jazz ensemble.


VIII. FESTIVAL HRVATSKE GLAZBE U BEČU 2012.
5. studeni - 6. prosinca 2012.

Kocka s puno malih površina na kojem su lica glazbenika i njihovi instrumenti ... Kakve veze ima ta kocka s hrvatskim glazbenicima i zašto je ona simbol ovogodišnjeg 8. Festivala hrvatske glazbe u Beču?
Kockice izgenerirane iz povijesnog crveno-bijelog kvadratičnog državnog grba, jednog od najprepoznatljivijih simbola Hrvatske, ovdje su zapravo u funkciji koda za cijeli spektar pojavnosti jedne od najapstraktnijih umjetnosti - umjetnosti glazbe - jedne mlade države. No tisućljetna povijest jednog naroda, zemlje nevelikog teritorija na razmeđi orienta i okcidenta, neslućene raznolikosti velikog broja mikroregija, sasvim različitih podneblja i klime, običaja i kulturnih utjecaja, u glazbi je «zapisana» u svojim najljepšim oblicima. U njoj je poput nekog davno izumrlog, nesvakidašnjeg insekta u sjajnom kristalu jantara ostao sačuvan duh i «zaleđena» ljepota davno prohujalih vremena: odraz pjevanja grubih gorštaka, sentimentalni harmonični a cappella pjev mediteranaca, melankolija melodija ali i uskovitlani, vedri i prštavi plesni ritmovi beskrajnih ravnica - a sve to kasnije pretopljeno u kompleksne zvukovne strukture (partitura) kultiviranih profesionalnih glazbenika obrazovnih na nekim od najvećih svjetskih glazbenih učilišta. Kao i u svim krajevima svijeta i u Hrvatskoj je ljudski duh, upravo kroz apstrakciju tonova, glazbu - koja je u bitnom zapravo potpuno neosjetljiva na stupanj razvijenosti, civilizacijsko i ekonomsko stanje kroz povijest - ostavio uistinu prekrasne, sjajne i bogate tragove.

Ovaj festival je ujedno i prilika za upoznavanjem tih bogatih tragova, nečeg novog, prilika za otkrivanje onog što bečka publika nema prilike čuti svakodnevno - to se dakako odnosi na glazbu s izrazito «hrvatskim» pečatom. No programi koncerata festivala koncipirani su tako da se na svakom od njih nalaze i djela antologijske vrijednosti najvećih svjetskih skladatelja. Hrvatska glazba pak biti će predstavljena u svim svojim žanrovima: klasična, izvorna tradicijska, jazz-, pop i rock, čak i u svojim world odnosno cross-over podvrstama.

Ono što nas posebno veseli i na što smo ponosni, jest činjenica da će festival predavanjem na temu „Umjetnost i politika" otvoriti predsjednik Republike Hrvatske, Dr. Ivo Josipović, državnik, pravnik, profesor Zagrebačkog sveučilišta, ali i profesionalni glazbenik - akademski obrazovani skladatelj s nemalim brojem opusa! Njegovu duhovitu, komunikativnu i efektnu skladbu Dernek za gudački orkestar, dva glasovira i udaraljke imati ćemo prilike čuti isto tako već na prvom koncertu.  
U okviru ovogodišnjeg festivala jedan od koncerata biti će posvećen i projektu iz programa Europske komisije za kulturu i obrazovanje „Culture 2007-2013" pod nazivom „MINSTREL" (Music Network Supporting Trans-national Exchange and Dissemination of Music Resources at European Level) u kojem kao partner sudjeluje i Muzički informativni centar Koncertne direkcije Zagreb. Na tom specifičnom koncertu „Zagreb Trio" predstaviti će djela za glasovirski trio iz 12 europskih zemalja sudionica tog projekta. Raznolikost skladbi, njihova osebujnost i „raznobojnost" obećavaju uistinu uzbudljivu glazbenu večer! U okvirima programa Europske komisije „Erasmus" odvija se i suradnja dviju glazbenih akademija (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien i Muzička akademija u Zagrebu), pa je koncert na kojem će mladi glazbenici, studenti glazbe iz Hrvatske u suradnji sa solisticom bečkog sveučlišta izvoditi djela hrvatskih i austrijskih skladatelja još jedan u nizu kulturnih projekata Europe, čija članica će Hrvatska po svemu sudeći postati već u ljeto, slijedeće 2013 godine.

I ove godine u Beč dolaze neki od najboljih glazbenika i to ne samo iz Hrvatske: u „Amadeus triju" biti će to uvaženi profesor i sjajni violinist Rus Leonid Sorokow ili primjerice Armenac Ruben Dalibaltayan, oba profesori i zagrebačke Muzičke akademije. No treba istaknuti i dolazak u Beč pop-rock-ikone hrvatske glazbene scene, sjajne Josipe Lisac koja će sa svojim bandom održati koncert u poznatom bečkom interkulturalnom središtu - kazalištu „Akzent". U okviru festivala je i svojevrstan „festival u festivalu" i to dio koncerata sakralne tematike u monumentalnoj crkvi Sv. Petra u samom srcu Beča. Orguljašica Ljerka Očić i sopranistica Lidija Horvat Dunjko, zbor „Ivan Filipović" i puhački ansambl „Simpy Brass" predstaviti će uz svjetsku i djelić antologijskih skladbi iz bogate riznice hrvatske sakralne glazbe. Festival je oduvijek vodio skrb i o predstavljanju mladih talentiranih umjetnika: ove godine u intimnom, akustičnom prostoru Ruprechtskirche svoju sviračku umješnost predstaviti će mladi, širom svijeta nagrađivan gitarist Srđan Bulat. Već tradicionalnu suradnju s jednim od najpoznatijih europskih jazz klubova - sad već kultnim „Porgy & Bess"  - nastavlja se i ove godine. Jazz band „Jazziana Croatica" tamo dolazi i sa sobom donosi svoj neobičan originalni „džez-rukopis" inspiriran hrvatskom glazbenom tradicijom, ali i nekim poznatim domaćim „šlagerima" obučenim u neobično glazbeno ruho. Sličan, osebujan pristup „glazbenom materijalu" ima i saksofonist Mateo Granić: on i njegov ansambl u dvorcu Schönbrunn sviraju obrade nekih od najpoznatijih tema u neobičnim „cross-over" zvučnim kombinacijama, bogatih, sočnih i poletnih ritmova. Na tragu aranžmana izvorne tradicijske glazbe je i ženski vokalni ansambl „Čipkice" koji nastupa u Hrvatskom centru, a odlični mladi pop band iz Gradišća - u Beču već poznati „Elektrikeri" - zabaviti će publiku poznatog bečkog glazbenog kluba „Chelsea". Ostaje nam još samo najaviti kvartet „4Syrinx", četiri sjajne flautistice iz Hrvatske i Slovenije i njihov nastup u čuvenoj bečkoj „Nacionalnoj biblioteci" - predstavljanje nekih od najljepših skladbi klasične glazbe u obradama za taj pomalo neuobičajeni instrumentalni sastav.
Veselimo se Vašem dolasku na koncerte našeg Festivala! Dobro nam došli!
Davor Merkaš,
voditelj Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja