Jazz Ex Tempore 2012.

Jazz Ex Tempore 2012.
Datum objave:
09.10.2012.
Luis Bonilla
Udruga Liburnia Jazz najavljuje 8. izdanje projekta Jazz Ex Tempore koje će se održati od 22.-26. listopada ove godine u Opatiji.
Projekt Jazz Ex Tempore do danas je okupio preko 30 umjetnika iz 19 zemalja svijeta koji su tijekom boravka u Opatiji održali oko 25 otvorenih radionica, a djela nastala tijekom Projekta su osvojila tri Porina za jazz glazbu i predstavljena su na koncertnim turnejama u Hrvatskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Bugarskoj, Nizozemskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.
Dugogodišnji umjetnički voditelj Projekta Elvis Stanić ove je godine okupio umjetnike iz Kostarike (Luis Bonilla), Itaije (Adriana Vasques), Bosne i Hercegovine ( Amar Češljar) i Srbije (Vladimir Samardžić).
Budući da su svi redom vrsni poznavatelji kako vlastite tradicionalne glazbe, tako i modernih glazbenih kretanja, njihov će zadatak biti istraživati kako našu tradicionalnu glazbu tako i glazbenu baštinu ostalih zemalja koje sudjeluju u Projektu.
Prema dosadašnjim iskustvima, tijekom zajedničkog druženja i muziciranja ta će se istraživanja pretvoriti u fuziju folklornih i suvremenih glazbenih oblika, pa stoga nije pretjerano očekivati stvaranje neke nove, posve neuobičajene glazbene forme, npr. „sevdah salse". Do sada je publika već mogla čuti kako umjetnik iz Malija doživljava istarski balun i kako će ga preoblikovati koristeći tradicionalne malijske glazbene obrasce (2005. - Cheick Tidiane Seck), kako ruski umjetnik doživljava sardinijske tradicijske skladbe (2007. - Yuri Goloubev), ili kako kubanski bubnjar čuje i uklapa u vlastite ritmičke idiome makedonski oro (2006. - Jose Leonardo Angel Rodrigez).
I ove godine će gostujući glazbenici održati radionice, tzv. otvorene jazz talk-ove posvećene glazbenoj tradiciji, odnosno vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima. Ove su radionice izuzetno popularne među publikom budući da su vrlo neformalne i namijenjene najširoj publici, kako glazbenicima tako i svima koje zanima upoznavanje s različitim kulturama i umjetnicima.

Radionice (od 23.-25. 10.) će se održavati u opatijskoj Vili Antonio od 20.00 h, a kruna ovogodišnjeg Projekta - završni koncert - će biti u Vili Angiolini 26. 10. s početkom u 21.00 h.
Ulaznice za završni koncert mogu se kupiti sat vremena prije početka koncerta po cijeni od 50,00 kn, dok je sudjelovanje na radionicama slobodno i potpuno besplatno.


23.X., utorak
Luis Bonilla: Kako voditi uspješan band : Band Couching

24. X., srijeda
Adriana Vasques: Vokalize : glas kao instrument

25. X., četvrtak
Amar Češljar: Kako SVIRATI (a ne „lupati") bubanj


JAZZ TALK's,
Vila Antonio, 20.00 h

ZAVRŠNI KONCERT
26.X., 21.00 h
Vila Angiolina

--------------------------------------------------------------------------------

8. Jazz Ex Tempore

22. - 26. X. 2012.
multikulturalni jazz projekt + radionice


LUIS DIEGO BONILLA - trombon / trombone
SAD/Kostarika
www.trombonilla.com

Ukoliko se ijedan glazbenik može usporediti s hobotnicom - onda je to Luis Bonilla. Ovaj kostarikanski trombonist, skladatelj i aranžer je savladao i usavršio nevjerojatan raspon glazbenih stilova, a njegova suradnja s glazbenicima kao što su McCoy Tyner, Dizzy Gillespie, Lester Bowie, Tom Harrell, Freddie Hubbard, Astrud Gilberto, Willie Colon and Toshiko Akiyoshi iskušala je ne samo njegovo umjeće i raznolikost talenta, već ga i natjerala na neumorno istraživanje nekih od najsloženijih i najzahtjevnijih glazbenih oblika našeg vremena. Radio je kao studijski glazbenik s Tony Bennettom, Marc Anthonyjem, La Indijom i Mary J. Blige pri čemu je naučio iskoristiti živost pop-a, ali i udarce i ritmičko ljuljanje Latin Jazz-a. Trenutno je član Vanguard Jazz Orchestra, Afro-Latin Jazz Orchestra pri Lincoln Centru u New Yorku (oba orkestra su dobitnici Grammyja 2009.) i Dave Douglas & Brass Ecstasy, a bio je i član Mingus Big Banda. Bonilla je vrstan glazbeni pedagog, te radi kao predavač na Temple University, Manhattan School of Music i Queens College-u, a član je i savjetnik u Vijeću za visoko obrazovanje Kostarike. Kao pedagog, poznat je po svome intuitivnom osjećaju za izvlačenje najboljeg iz onih s kojima radi. Slušajući bilo koji od njegovih albuma, možemo čuti neuobičajen stupanj povjerenja i inspiracije u izvedbi svakoga člana banda. Njegova prva dva albuma Pasos Gigantes (1998) i iEscucha! (2000),pokazali su Bonillinu sposobnost da podari glas radikalno različitim glazbenim senzibilitetima lakoćom koja poništava strogost, ali i sofisticiranost glazbe. Pasos Gigantes je časopis Jazziz proglasio jednim od deset najboljih latin albuma 1998. Prema mišljenju kritičara, Bonilla u svom autorskom radu vrlo hrabrim postupcima uspijeva uskladiti razne latino žanrove, free jazz i mnoge druge glazbene utjecaje. Na albumu I Talking Now! (2009), Bonilla još više forsira ove različitosti, „pristojno" zahtijevajući od slušatelja da osjeti veze između vrlo različitih glazbenih stilova. Unatoč tome što je album mješavina swinga, rocka, free jazza, funka, filmske glazbe, avangardnih zvukova i balada, on govori jednim glasom.

 

ADRIANA VASQUES - glas, glasovir
Italija
www.myspace.com/adrianavasques
Adriana Vasques je pjevačica, pijanistica i skladateljica južnotalijanskih korijena. Kao klasično obrazovana glazbenica, počela je skladati već kao tinejdžerica, ali nije izvodila svoju glazbu sve do tridesetih godina života. Kao pjevačica i studijska glazbenica profesionalno nastupa od 16 godine surađujući s brojnim talijanskim umjetnicima. 2010. odlazi u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje se priključuje kultnom irskom bandu The Commitments s kojim sudjeluje na američkoj i europskoj turneji. Dvadesetak godina je radila i kao spikerica, radio producentica te voditeljica vlastite glazbene emisije, a od 2003. organizira interaktivnu izložbu glazbe i kazališta, te podučava glazbu na privatnim i javnim školama. 2005. osvaja nacionalnu umjetničku nagradu (Premio Nazionale delle Arti). Glazbu stvara instinktivno slobodnom formom, a karaketrizira je glas oslobođen riječi praćen unisonom ritmičkih linija koje se javljaju kao lajtmotiv. Vrlo malo tekstova koje je napisala su više istaknute slike nego priče, nalik slikama koje nasumično izvlači iz kutije i kratko ih pokazuje jednu za drugom.


AMAR ČEŠLJAR - bubanj, udaraljke
Bosna i Hercegovina
www.myspace.com/amarcesljar
Amar Češljar je jedan od najboljih i najsvestranijih bubnjara i udaraljkaša naše regije o kojem mediji pišu kao o jednom od najvećih osvježenja u posljednjih trideset godina. Najveću počast su mu odali sami kolege glazbenici kada su ga nakon uručivanja diplome Bugarske akademije prozvali Doktorom Amarom, nadimkom kojim se i danas koristi u nazivu svoje bubnjarske škole (DrAmmar). Još kao srednjoškolac je proglašen najboljim europskim klasičnim udaraljkašem osvajanjem 1. mjesta na natjecanju u Albertvilleu u Francuskoj. U Brieveu (Francuska) sudjeluje u najvećem orkestru na svijetu sastavljenom od 700 glazbenika pri čemu je oboren i Guinessov rekord. Vrstan je poznavatelj tradicionalne glazbe i ritmova Balkana koje specifičnom senzibilnošću povezuje sa suvremenim glazbenim tendencijama. Glazbeni uzori su mu Salif Keita, Ivo Papasov, Trilok Gurtu, Tony Williams, Andre Ceccarelli, Dave Weckl, Kiko Freitas,... Amar kao glazbenik i skladatelj surađuje s Edinom Bosnićem (Bosnian Suite), sastavom Minority (Ninja on the Rock), Sinanom Alimanovićem (Bosnia Groove), ali i Dinom Merlinom čiji je bubnjar već više od deset godina. Njegov umjetnički rad uključuje i suradnju sa sarajevskim Narodnim pozorištem gdje kao glazbenik, aranžer i skladatelj sudjeluje u predstavama Natan Mudri, Romeo i Julija, Hamlet, Faust,... a osnivač je i prve privatne škole za bubanj i udaraljke u Bosni i Hercegovini.


VLADIMIR SAMARDŽIĆ - bas
Srbija
www.vladimirsamardzic.com
1993. godine postaje član Revijskog orkestra RTV Novi Sad, a 1997. odlazi na Berklee College of Music u Boston gdje dobiva diplomu „summa cum laude". Dobitnik je Berkleejeve Nagrade za postignute rezultate katedre za bas gitaru i BMG Jazz nagrade. Kao odabrani član ritam sekcije Berklee Collegea, na glazbenim klinikama prati svjetski poznatog vibrafonistu Davea Samuelsa i udaraljkaša Jammeyja Haddada. Po povratku u Srbiju postaje stalni član Vasil Hadžimanov Band-a s kojim tijekom deset godina snima četiri studijska albuma. Surađivao je s Bojanom Z., Vlatkom Stefanovskim, Teodosijem Spasovim, Karenom Asatrianom, Tonijem Kitanovskim i sa svjetski poznatim producentom Mikom Nilsenom (Seal, Jamiroquai, Bjork,...) Bio je i dugogodišnji član pratećeg sastava kantautora Vlade Georgieva (2002-2010), a od 2007. godine je u stalnoj postavi pratećeg benda Željka Samardžića. Tijekom 2006. godine priključuje se regionalnom međunarodnom projektu QUATTROBASSI koji uključuje poznate bas gitariste iz Makedonije, Hrvatske, BiH i Srbije, a iste godine osniva i autorski jazz kvintet PANNONIA PROJECT i objavljuje autorski CD The Bridge na kome se predstavlja kao skladatelj i aranžer. 2007. i 2008. godine u suradnji s Kulturnim centrom Novog Sada organizira međunarodne jazz radionice u Novom Sadu PANONSKI MOST, a uskoro pokreće i školu bas gitare kroz koju za dvije godine prolazi više od 40 basista. Član je Savjeta Novosadskog jazz festivala i Mense, a 2010. postaje direktor M produkcije RTV Vojvodine.


ELVIS STANIĆ - umjetnički voditelj, gitara, harmonika

Hrvatska
www.elvis-stanic.hr

Elvis Stanić je od 2005. umjetnički voditelj projekta Jazz Ex Tempore i jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista. Vođa je «Elvis Stanić Groupa», jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama. Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. World glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj. Osvojio je mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu (15 diskografskih nagrada Porin, 5 nagrada Status HGU,...), a 2008.godine je dobitnik je Odlikovanja reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja