Mimika Mak Murtić Ensemble nastupa na London Jazz Festivalu

Mimika Mak Murtić Ensemble nastupa na London Jazz Festivalu
Datum objave:
25.10.2012.
Mimika Mak Murtić Ensemble
Mimika Mak Murtić Ensemble je 14-eročlani sastav kojeg je u Londonu 2010. godine osnovao mladi hrvatski skladatelj i saksofonist Mak Murtić, a koji nastupa na ovogodišnjem London Jazz Festivalu, 14. studenog 2012. u Rich Mixu, suvremenom multimedijalnom prostoru u središtu Londona.

Mimika izvodi originalne Murtićeve kompozicije zamišljene u dvije suite, From Scratch to Structure, o razvoju agrikulture i rađanju kompleksnih civilizacija i A Place Glowing a Brilliant Red, koja priča o budućim generacijama ljudi, o njihovom naseljavanju planeta Marsa i narednom razvoju novih socio-ekonomskih sustava. Obje suite su multi-stilske jazz suite koje uz jazz harmoniju i snažan utjecaj Duke Ellingtona, Gil Evansa i srodnih skladatelja, obuhvaćaju i južnoslavenski folklor, suvremene groove-ove, progresivnu glazbu i utjecaje istočnoazijskih stilova.

„Djela Dukea Ellingtona, Johna Coltranea i Charlesa Mingusa bili su inspiracija pri radu (neki će prepoznati i simpatičan utjecaj slavnoga Moondoga), a da bi se priča prikazala što vjerodostojnije ("a možda i zbog nostalgije" dodat će Murtić) u nju su ubačeni elementi balkanske limene, hrvatske narodne te američke brass glazbe, ali i hip hopa te drugih žanrova." [Stjepan Vrečko za muzika.hr]

U 2011. godini Mimika MME iz 9-eročlanog prerasta u 14-eročlani orkestar koji je uz neobične kompozicije, instrumentarij gotovo nepoznat suvremenoj klupskoj publici (klarineti, tuba, limena glazbala) te melankoličan vokal Maje Rivić privukao široku publiku na Londonskoj sceni. Nakon izdavanja albuma prvijenca From Scratch to Structure Suite sastav je započeo suradnju s menadžerom i trombonistom Jerome Harperom, koji je svojedobno bio jedan od osnivača američkog Young Blood Brass Band-a, a koji sada s londonskom adresom vodi tvrtku Brassroots Management i istoimeni sastav.

„Pod nazivom Ensemble misli se na orkestar poput onih proširenih kakve su imali Charles Mingus, Gil Evans ili Gerry Mulligan, a ima i asocijacija Vienna Art Orchestra (sa ženskim vokalom u postavi!) ili second line New Orleans ulične marširajuće orkestre. Ovo zadnje jer u line-upu imaju i tubu, koja se polako ali sigurno vraća na scenu posljednjih desetljeća, i zbog korištenja sekcije limenih puhača raznih prigušivača. Dakle, čak 6 reeds svirača, plus četiri u brass sekciji, ritam sekcija od tri člana, te na koncu ženski glas." [Ognjen Tvrtković za jazz.hr]

Mimika je od svog osnutka nastupila po mnogobrojnim Londonskim klubovima i lokalnim festivalima, surađujući s mnogim mladim glazbenicima. Londonski časopis Time Out prozvao je glazbu koju Mimika izvodi balkan space jazz-om, a dvaputa su gostovali na Tom Robinsonovoj popularnoj radijskoj emisiji Introducing na BBC6 te na Mike Greberovoj radijskoj emisiji Kosher Jazz Jam. Tijekom ljeta 2012. godine Mimika je nastupila na pet pozornica diljem Londona u sklopu Olimpijskih i Paralimpijskih Ljetnih Igara.
Isto tako, Mak je u više navrata ostvario uspješnu suradnju s HRT-ovim Big Bendom, koji je izveo i snimio Makovu originalnu kompoziciju te aranžman jedne hrvatske tradicionalne skladbe.

Mimiku, osim zagrepčana Maka Murtića i Maje Rivić, čine glazbenici sa svih kontinenata svijeta, kao što su, već poznati lokalni jazz i world glazbenici, klarinetist Andrew Linham, trubač Mark Perry, braća Nathaniel i Theon Cross, trombonist Patrick Kenny, skladatelj i trubač Andy Hall, kontrabasist Ed Babar, gitarist Rohit Nijhawan, pianist Steve parker i drugi.

Na platformi Mimike razvija se Mimika Ensemble Theatre Project, u koji su se uključili producent James Greer, kineska plesačica i koreografkinja Julia Cheng, argentinski video umjetnik Emiliano Pasini i francuska kostimografkinja Claire Nicolas, a koji će upravo na London Jazz Festivalu izvesti premijeru glazbeno-scenskog djela temeljenog na obje već spomenute suite.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja