Lee Konitz zvijezda Charlie Parker Festivala

Lee Konitz zvijezda Charlie Parker Festivala
Datum objave:
26.08.2013.
Lee Konitz

Alt sakasofonist i skladatelj Lee Konitz, koji će 21. listopada nastupiti u Maloj dvorani Lisinski na otvorenju ovogodišnjeg festivala Jazz.hr/jesen, bio je zvijezda Charlie Parker Festivala koji se od 21. do 25. kolovoza održao u New Yorku.

Za glazbu ovog legendarnog osamdesetpetogodišnjeg glazbenika ugledni New York Times tvrdi: "Konitz je u stanju srušiti predrasude, izdići se iznad konteksta i svojom vas svirkom raspametiti."


Već šest desetljeća jedan od vodećih improvizatora jazza, Konitz ima jednu od najplodnijih i najkreativnijih karijera u povijesti te glazbe. Svirao je s velikanima jazza, ali je vodio i vlastite skupine s kojima je snimio više od sto albuma. Zahvaljujući svojem jedinstvenom pristupu ovaj vitalni i pronicljivi glazbenik još uvijek svira u rasprodanim dvorama diljem svijeta i prima naviša priznanja i nagrade. Godine 2009. primio je NEA Jazz Master Award, a godinu dana poslije kritičari šasopisa DownBeat proglasili su ga najboljim alt saksofonistom. U Zagrebu će nastupiti u duu sa svojim stalnim suradnikom, mlađim ali uglednim francusko-američkim pijanistom Danom Tepferom.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja