Preminuo jazz glazbenik Branko Kralj, dugogodišnji predsjednik Jazz kluba Zagreb HDS-a

Preminuo jazz glazbenik Branko Kralj, dugogodišnji predsjednik Jazz kluba Zagreb HDS-a
Datum objave:
18.12.2012.
Branko Kralj
U Zagrebu je 18. prosinca 2012. u 88 godini preminuo Branko Kralj, hrvatski športaš, jazz glazbenik na usnoj harmonici i inovator, ekonomist, dugogodišnji predsjednik Jazz kluba Zagreb Hrvatskog društva skladatelja.

Branko Kralj je osnovao prvi sastav 1938. Vodio je Kvintet usnih harmonika "Branko Kralj". Nastupao na festivalima jazza i Dubrovačkim ljetnim igrama, izdao tri ploče, objavio glazbenu vježbenicu "Moja usna harmonika", 1994. snimio CD pod istim naslovom s pregledom dotadašnjeg stvaralaštva i novim snimkama usne harmonike uz svjetski poznate Zagrebačke soliste s aranžmanima Miljenka Prohaske. Tijekom više od četrdeset godina duge glazbene karijere Branka Kralja, s njim su surađivali mnogi glazbenici kao Eduard Smole, Miloš Đurić, Marijan Kolić, Rudolf Čop, Boris Sorokin i dr.
Kao rukometni vratar Branko Kralj je igrao u "Concordiji", "Građanskom" i RK-u "Zagreb" i četiri puta nastupio za državnu reprezentaciju. Kao nogometni vratar igrao je u "Concordiji, "Milicioneru" (poslije "Borac"), "Zagrebu i "Dinamu" od 1951. do 1958. s kojim je 1954. godine osvojio državno prvenstvo, triput je nastupio za državnu reprezentaciju, a nekoliko desetaka puta bio je rezerva Vladimiru Beari. Napisao je knjige "Dinamo na četiri kontinenta" 1957. godine i "Vratari koji se pamte" 1960. godine.
Sudjelovao je na širenju stvaralačke i tehničke kulture. Bio je član i predsjednik Saveza izumitelja i autora tehničkih unapređenja Zagreba i Hrvatske, predsjednik Narodne tehnike Hrvatske i počasni predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture.
Godine 1997. primio je Državnu nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić" za životno djelo, a priznanje za inovatorstvo donijelo mu je 2001. godine naslov viteza Kraljevine Belgije.
Svoja bogata sjećanja i iskustva, od najranijih dječačkih dana provedenih na zagrebačkoj Trešnjevci, dijelu Zagreba, od školovanja, športa, rukometa i nogometa, "Dinama" i putovanja, prve usne harmonike, festivala, fakulteta, zaposlenja, gospodarstva, inovatorstva i tehničke kulture, pretočio je u knjigu "Da bi reč rekel - sjećanja i razmišljanja".
Posljednji ispraćaj Branka Kralja bit će u petak, 21. prosinca u 12,10 u krematoriju.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja