Preminuo pijanist Dražen Boić

Preminuo pijanist Dražen Boić
Datum objave:
17.02.2013.
Dražen Boić

U 82. godini preminuo poznati jazz pijanist Dražen Boić

ZAGREB - Nakon kratke i teške bolesti 16 je veljače 2013. u 82. godini preminuo poznati hrvatski jazz pijanist dr. Dražen Boić. Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 20.02.2013. u 13 sati u krematoriju.
Dražen Boić, rođen 11. travnja 1931. u Zagrebu, nakon završene glazbene škole i gimnazije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Iako po vokaciji liječnik, cijeli je svoj život posvetio glazbi.
Pedesetih godina osnovao je svoj prvi trio i uz Mihajla Švarca jedan je od utemeljitelja klavirskih jazz trija u Hrvatskoj.
Od 1954. bio je pijanist u Big bandu Radio Zagreba, dok je s triom nastupao na mnogim međunarodnim jazz festivalima. Svirao je u zabavnom ansamblu Nikice Kalogjere, a i sam je vodio razne zabavne ansamble od kvinteta do noneta, s kojima je pratio mnoge popularne pjevače u zemlji i inozemstvu.
Od inozemnih nastupa, uz koncerte u Australiji, značajniji su nastupi u različitim klubovima američke vojske u Europi, te brojni nastupi u bivšem Sovjetskom savezu.
Zadnji Boićev album »Razmišljanja« snimljen je 2008. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu.

HINA

-------------------------------------------------------------------------------

DRAŽEN BOIĆ - RAZMIŠLJANJA
Rijetka, a možda i jedina ploča u hrvatskoj diskografiji zabavne i jazz glazbe na kojoj je snimljeno u glasovirskoj solo interpretaciji devetnaest jazz standarda u izvedbi pijanističkog veterana Dražena Boića je album pod naslovom RAZMIŠLJANJA u izdanju Croatia Recordsa.
Dražen Boić rođen je u Zagrebu 11. travnja 1931. godine . Nakon završene glazbene škole i gimnazije diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Iako po vokaciji liječnik, cijeli je svoj život posvetio glazbi. Pedesetih godina osnovao je svoj prvi Trio i uz Mihajla Švarca jedan je od utemeljitelja klavirskih jazz trija u Hrvatskoj. Od 1954. do 1958. bio je pijanist u Big bandu Radio Zagreba, dok je s Trijom nastupao na mnogim međunarodnim jazz festivalima. Svirao je u zabavnom ansamblu Nikice Kalogjere a i sam je vodio razne zabavne ansamble od kvinteta do noneta, s kojima je pratio mnoge popularne pjevače u zemlji i inozemstvu. Od inozemnih nastupa, uz koncerte u Australiji, značajni su nastupi u raličitim klubovima američke vojske u Europi , te brojni nastupi u bivšem Sovjetskom savezu na koncertima „Melodije prijatelja" i „ Zlatna jesen".
Zavidna tehnika stečena klasičnim klavirskim obrazovanjem, apsolutni sluh i gotovo pedesetgodišnje iskustvo solo nastupanja kao „lounge" pijaniste u ambijentima najluksuznijih hotela, rezultat su ove solističke ploče snimljene na koncertnom Steinway klaviru u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, najstarijoj glazbenoj instituciji u Hrvatskoj.
Izbor programa na ovoj ploči osobni je izbor Dražena Boića u kojem se on pojavljuje kao autor samo u skladbi „Anita" posvećenoj svojoj supruzi.
Uz Oscarom nagrađene filmske teme, na repertoaru Dražena Boića prema njegovom vlastitom afinitetu su svjetski šlageri i jazz standardi.
Boićev jazz pijanizam koji se može usporediti s velikanima klavira slične provenijencije kao George Shearing, Andre Previn i Michel Legrand prisutan je u skladbama „ Satin Doll", „ Blue Monk" i „ ̒Round About Midnight".
Posebno mjesto na ovoj kompaktnoj ploči ima skladba Miljenka Prohaske „Intima" koja je uz brojne inozemne orkestralne izvedbe od kvarteta do simfonijskih orkestara dobila solo pijanističku interpretaciju koja nimalo ne zaostaje za spomenutim stranim izvedbama Modern jazz Quarteta , USA ORCHESTRA i drugih.
Snimatelj Jurica Grosinger izvrsno je tonski oblikovao koncertni zvuk „grand piana". Vjerno prenesena artikulacija tonova koja je kod Dražena Boića inače zavidna, uvrštava ovu ploču u vrhunsko klavirsko izdanje u toj vrsti glazbe.
Glasovirske interpretacije na ovoj kompaktnoj ploči predstavljaju poseban ugođaj ( najboljeg „piano bara" ) u kojem će uživati glazbeni sladokusci i ljubitelji jazza.
DUBRAVKO MAJNARIĆ (tekst za omotnicu albuma “Razmišljanja)

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja