Alt saksofonist Francesco Cafiso otvara ovogodišnji Jazz.hr

Alt saksofonist Francesco Cafiso otvara ovogodišnji Jazz.hr
Datum objave:
11.09.2013.
Francesco Cafiso
Najavljen ciklus Jazz.hr 2013/2014

Na konferenciji za novinare održanoj 10. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog najavljen je ciklus koncerata Jazz.hr 2013/2014. Manifestaciju već četrnaest godina organiziraju Hrvatsko društvo skladatelja i KD Lisinski. Kao i u dosadašnjim sezonama, i u ovoj će program biti sastavljen od svjetskih zvijezda jazza, ali i uglednih glazbenika koji djeluju na europskoj, te hrvatskoj jazz sceni.
Ciklus će svojim nastupom 20. rujna otvoriti poznati talijanski alt saksofonist Francesco Cafiso koji će svirati u duu s pijanistom Maurom Schiavoneom. Nakon što je kao petnaestogodišnjak postao član septeta Wyntona Marsalisa, Cafiso je svirao s vodećim svjetskim jazzistima i postao je veleposlanik talijanske jazz glazbe u svijetu, a od 2008. umjetnički je direktor Vittoria Jazz Festivala. Zahvaljući svojoj reputaciji godine 2009. je, kao dvadesetogodišnjak, odabran da nastupi u Washingtonu, na koncertu posvećenom Baraku Obami i Martinu Lutheru Kingu.
Dobitnik dvije nagrade Grammy, američki jazz i rhythm&blues glazbenik, tenor i sopran saksofonist i flautist Ernie Watts, suradnik Pata Methenyja, Rolling Stonesa i Franka Zappe, nastupit će 20. studenog sa svojim dugogodišnjim kvartetom.
Splitsko-zadarska skupina Black Coffee nastavlja s koncertima kojima obilježava dvadesetu godišnjicu djelovanja. Na zagrebačkom, 17. siječnja 2014., prudružit će im se ugledni gosti: harmonikaš i bandoneonist Daniele di Bonaventura, pijanist Matija Dedić i pjevači Martine Thomas i Gibonni.
Jazz bubnjar John Hollenbeck 22. veljače 2014. dolazi u Zagreb sa svojim cijenjenim jazz orkestrom s kojim se predstavlja kao svestran, maštovit, nepredvidiv i duhovit skladatelj i aranžer.
Suradnica slavnih jazzista kao što su Charlie Haden, Paul Motian, Wayne Shorter i Ornette Coleman, ali i voditeljica vlastitih sastava, ugledna američka pijanistica Geri Allen će se 22. svibnja 2014. zagrebačkoj publici predstaviti solističkim recitalom.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 11. rujna 2013.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja