Goran Rukavina - "Promjene"

Goran Rukavina - "Promjene"
Datum objave:
18.11.2013.
Goran Rukavina - "Promjene"

Novi album u izdanju Aquarius Recordsa!


„Svaka je pjesma kap glazbenog svemira"

Goran Rukavina glazbenik je kojeg na glazbenoj sceni ne treba posebno predstavljati: vrsni glazbenik s diplomom Akademije za glazbu i primjenjenu umjetnost u Grazu (kontrabas i bas gitara) svirao je sa čitavim nizom glazbenih sastava i glazbenika (Elvis Stanić Group, Satellite, Tamara Obrovac, Branimir Gazdik Friendly, Zdenka Kovačićek Quartet, HGM Jazz Orchestra Zagreb, Big Band RTV Slovenia, VIP Jazz Festival Big Band Zagreb, Lasse Lindrgen Big band, Big Band Dalmatia, Big Band Bjelovar, Slovenian Philharmonic Orchestra, RTV Slovenia Symphony Orchestra, Edin Karamazov Quartet, Oliver Dragojević, Novi Fosili, Jasna Zlokić, Nina Badrić, Marko Tolja...) i nastupao diljem svijeta. „Promjene" su njegov prvi autorski album kojim se, u izdanju zagrebačkog Aquarius Recordsa, predstavlja širokoj publici.
„Promjene" su, kako im ime govori, nastale iz želje da Rukavina pokaže svu širinu svojeg glazbenog talenta, ali i raznolikih interesa. Od onih strogo jazzerskih i blueserskih, do prijemčivih pop melodija namijenjenih široj publici. „Smatram da je pop mnogo više od lakih melodija", pojašnjava Rukavina. A „Promjene?" „Promjene su stigle, htio ili ne. Vidio sam ih, ćutio i prepoznao", pojašnjava Rukavina koji za sebe kaže da je glazbenik otkako zna za sebe - oduvijek čuje uglazbljene riječi.
Prva je na albumu nastala pjesma "Zaplešimo u raj", davno prije ikakve ideje o zaokruženom albumu. "Prvi dio pjesme nastao je u vlaku između Graza i Klagenfurta u vrijeme studiranja. Radovao me koncert sa HGM big bandom. Tekst nije bio dovoljan da održi tadašnju ljubavnu vezu. Drugi dio pjesme, nastao je po narudžbi. Upoznao sam tada danas poznatu glumicu. Doživio sam potrebitost atmosfere u pjesmi, dobila je oblik i sadržaj. Otpjevala ju je sa mnom Sabrina, djevojka sa Dore. Predivno pjeva. A u raj sam zaplesao sa svojom suprugom - 2011. godine", pojašnjava mladi glazbenik.
Goran Rukavina sam će ponosno reći da veći dio karijere surađuje s drugima. No prošle godine je shvatio da mu to više nije dovoljno. „Božić 2012. Počinjem pisati i skladati. Promjene se događaju svaki dan. Ne borim se protiv njih. Onoliko spreman prihvaćam svoj novi status: »(Ne)afirmirani glazbenik, sretno oženjen muškarac i otac, sanjar neostvarenih tuđih snova,most izneđu harmonije i ritma kojeg svi sve manje trebaju. A znam da mogu. U vremenu između siječnja i ožujka napisao sam preko 30 pjesama."
Na „Promjenama" se - zato su i ponijele taj naziv - mijenjaju izričaji i stilovi. „Kako je divno da je svaka pjesma stvorena za sebe. Ona ima svoju priču. Liči?! Naravno da liči! Mi ljudi ličimo jedni na druge a toliko smo različiti. Pjesma je živa. Traži svoj stil, svoj aranžman, svoj puls, traži svoje ljude... svoj svijet. Jedna je, jedina neponovljiva. Kap glazbenoga svemira."
A to u prijevodu znači da se na „Promjenama", u jedinstvenom i samosvojnom glazbenom stilu Gorana Rukavine, dotiču svi glazbeni stilovi. „Na trenutke se činilo da ću producenta izludjeti. Neprestano me podsjećao da ulazim u nove stilove i upozoravao. A onda mi je jedan dan rekao „Dotakli smo gotovo sve stilove glazbe koje volimo, fali nam country! Ne zanima me, sutra donesi country stvar!" I donio sam je: iste sam je večeri napisao uz gitaru, a pokazalo se da savršeno pristaje već snimljenom Jankovom bubnju. Ne vjerujem u slučajnosti kad je o glazbi riječ - vjerujem u energiju, u stvaranje energije, u njeno prepoznavanje."
Goran se okružio vrhunskim glazbenicima koji su svojim talentom i kreativnošću obogatili ovaj album te tako svoj potpis stavljaju: Janko Novoselić (bubanj), Branimir Gazdik (bubanj), Žiga Kožar (bubanj), Maasej Kovačević (klavir), Zlatan Došlić (klavir), Elvis Penava (gitara), Elvis Stanić (gitara), Antonio Geček (truba), Zvonimir Bajević (truba), Mario Biočić (sax), Miha Hawlina (sax), Luka Žužić (trombon), Saša Wozdecky (sax i perkusije), Danijela Večerinović (vokal), Sabrina Hebiri (vokal).

Album „Promjene" upravo kreće u koncertnu promociju. Prvi se, najavni zagrebački koncert, zbiva 28. studenog u Klub-Kino Grič.
Više informacija o radu Gorana Rukavine potražite na www.goranrukavina.net.
S albuma „Promjene" skinuta su i prva dva singla s pripadajućim spotovima: „Zaplešimo u raj" i „Ljubav".


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja