Predavanje i radionica gitarista Pata Martina

Predavanje i radionica gitarista Pata Martina
Datum objave:
03.11.2010.
Pat Martino
Zagreb, 3. studeni 2010. - U sklopu ovogodišnjeg Vip Zagreb Jazz Festivala, koji se održava od 10. do 14. studenoga u ZKM-u, organizirana je besplatna radionica pod vodstvom poznatog jazz gitariste Pata Martina koji će ujedno i nastupiti na Festivalu u četvrtak, 11. studenoga. Predavanje i radionica u trajanju od 90 minuta održat će se u utorak, 9. studenoga u dvorani Hrvatskoga društva skladatelja, Berislavićeva 9, s početkom u 14 sati. Radionica je namjenjena svim studentima glazbe, a broj polaznika je ograničen. Prijave se primaju na e-mail: joe.pandur@gmail.com

Pat Martino jedan je od najvirtuoznijih gitarista u svijetu jazza, poznat po osebujnom, masivnom zvuku i živopisnim nastupima. Martino je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, a 2004. godine biva proglašen najboljim jazz gitaristom prema izboru čitatelja časopisa Down Beat. Predaje na filadelfijskom University of the Arts, ali i diljem svijeta, sudjelujući na seminarima i glazbenim radionicama. Osim sviranja gitare, podučava primjenu glazbene terapije i to zasnovanu na vlastitim iskustvima. Naime, nakon operacije 1980. gubi pamćenje i zaboravlja sve o dotadašnjoj glazbeničkoj karijeri, uključujući i sviranje gitare. Iako liječnici predviđaju da će to stanje ostati trajno, učenjem, među ostalim i slušanjem svojih starih ploča, ponovno je naučio svirati gitaru. Na jazz scenu se vraća 1987. i otada redovito nastupa diljem svijeta.

Poznat kao soul jazz i postbop glazbenik, gitaru je počeo svirati u ranoj mladosti, nadahnut glazbom Wesa Montgomeryja kojem je posvetio jedan album. U ranom razdoblju svirao je rock glazbu, a poslije i jazz i to sa slavnim saksofonistima, među ostalima sa Sonnyjem Stittom, Johnom Handyjem, Redom Hollowayom, Willisom Jacksonom i Ericom Klossom te s pjevačem Lloydom Priceom. No, karijeru su mu obilježile suradnje s brojnim orguljašima: Jimmyjem McGriffom, Charlesom Earlandom, Jackom McDuffom, Trudyjem Pittsom, Jimmyjem Smithom, Donom Pattersonom i Richardom Grooveom Holmesom. Surađivao je i s drugim poznatim jazzistima: Woodyjem Hermanom, Chickom Coreaom, Slideom Hamptonom, Bobbyjem Hutchersonom i Stanleyom Clarkeom. Krajem 1960-ih svirao je nadahnut indijskom tradicijskom glazbom, a u 1970-ima je djelovao pod utjecajem glazbenog stvaralaštva Karlheinza Stockhausena. Tijekom karijere snimio je mnogo albuma kao član sastava drugih glazbenika te četrdesetak kao vođa vlastitog. Na snimanjima njegovih albuma svirali su poznati jazzisti poput Cedara Waltona, Richarda Davisa, Joea Farrella, Billyja Higginsa, Joea Lovana, Gonzala Rubalcabe, Cassandre Wilson, Christiana McBridea i Johna Patituccija.

Šesti Vip Zagreb Jazz Festival održat će se od 10. do 14. studenog u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) i ponovno će predstaviti redom velika imena današnje jazz scene: Saxophone Summit featuring Joe Lovano, Dave Liebman & Ravi Coltrane, Pat Martino Trio, Jason Moran and The Bandwagon, David Murray & Vip Festival Orchestra i The Last Poets. Koncerti se održavaju u dvorani Istra Zagrebačkog kazališta mladih, svi s početkom u 20 sati. Ulaznice za sve koncerte u sklopu Vip Zagreb Jazz Festivala moguće je kupiti na blagajni ZKM-a po povoljnim cijenama od 150 i 100 kn po koncertu.

Više informacija:
www.vipzagrebjazzfestival.com
www.patmartino.com
www.myspace.com/patmartinojazz

Pogram 6. Vip Zagreb Jazz Festivala:
10. studeni 2010.
Saxophone Summit featuring Joe Lovano, Dave Liebman & Ravi Coltrane
ZKM, 20:00 h
11. studeni 2010.
Pat Martino Trio
ZKM, 20:00 h
12. studeni 2010.
Jason Moran and The Bandwagon
ZKM, 20:00 h
13. studeni 2010.
David Murray & Vip Festival Orchestra
ZKM, 20:00 h
14. studeni 2010.
The Last Poets
ZKM, 20:00 h

Informacije o ulaznicama:
Cijena ulaznica: 150/100 kn
Prodajno mjesto: Blagajna ZKM-a


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja