Jazz ExTempore od 15. do 18. studenog u Opatiji

Jazz ExTempore od 15. do 18. studenog u Opatiji
Datum objave:
10.11.2010.
Elvis Stanić
Jazz ExTempore

Nakon međunarodnih uspjeha prvih pet izdanja projekta, od 15. do 18. studenog Opatija će ugostiti 6. izdanje Jazz ExTempore projekta u organizaciji udruge Liburnia Jazz. Osim što je Jazz Ex Tempore jedan od vrlo rijetkih kulturnih projekata u Hrvatskoj koji gostujuće umjetnike aktivno uključuje u stvaralački proces, postao je i hrvatski kulturni izvozni proizvod. Nakon premijernih koncerata i radionica u Opatiji, Zagrebu, Rovinju i Grožnjanu, Jazz Ex Tempore je prije dvije godine osvojio i Europu s nekoliko turneja na jazz festivalima i klubovima u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Bugarskoj i Srbiji. Posebna zanimljivost ovog projekta jest istraživanje sličnosti i razlika između različitih kulturnih tradicija i glazbenih izraza. Termin "ex tempore" poznat je uglavnom iz likovnih umjetnosti kada se organiziraju izložbe novih umjetničkih djela nastalih u zadanom, ograničenom i točno određenom vremenu i mjestu. Jazz Ex tempore okuplja eminentne glazbene umjetnike iz nekoliko zemalja koji će tijekom jednotjednog boravka u Opatiji zajednički muzicirati i pokušati stvoriti fuziju različitih glazbenih tradicija. Da bi bilo još neizvjesnije, radi se o umjetnicima koji se međusobno ne poznaju i nikada nisu zajedno svirali.
6. izdanje
Jazz Ex tempore okuplja eminentne glazbene umjetnike iz nekoliko zemalja koji će tijekom jednotjednog boravka u Opatiji zajednički muzicirati i pokušati stvoriti fuziju različitih glazbenih tradicija. Da bi bilo još neizvjesnije, radi se o umjetnicima koji se međusobno ne poznaju i nikada nisu zajedno svirali. 
Voditelj projekta Elvis Stanić, ove godine je pozvao dvojicu vrsnih makedonskih glazbenika, braću Dirana i Garu Tavitjana te jamajkanskog basista Alvisa Reida. Tako ćemo moći čuti još jednu „nemoguću" glazbenu miksturu - reggae s makedonskim nepravilnim dobama ? Ili spoj mediteranske i jamajkanske melodioznosti uz balkanske ritmove? 
Svaki od glazbenika će održati i radionicu odnosno tzv. otvoreni jazz talk posvećen svojoj glazbenoj tradiciji, odnosno vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima. Radionice su vrlo neformalne i namijenjene najširoj publici, kako glazbenicima tako i svima koje zanima upoznavanje s različitim kulturama i umjetnicima.

POSEBNA GOŠĆA
Posebna gošća ovogodišnjeg izdanja Jazz Ex Tempore projekta bit će izvanredna mlada pjevačica - Nataša Tonković koja će se svojim glasom pridružiti sastavu u nekoliko skladbi. 

SNIMANJE VIDEOSPOTA I RADIJSKOG SINGLA
Novost ovogodišnjeg Projekta je i snimanje video spota i radijskog singla hrvatske božićne pjesme „Srićna noć" u obradi Jazz Ex Tempore banda (Diran i Garo Tavitjan (Makedonija), Alvis Reid (Jamajka), Elvis Stanić (Hrvatska), posebna gošća Nataša Tonković). 

JAZZ TALKS / OPEN WORKSHOPS
OPATIJA
VILLA ANTONIO, 20,00 h

15. XI. 2010.
Diran i Garo Tavitjan : Makedonska tradicionalna glazba
16. XI. 2010.
Garo Tavitjan : Makedonski ritmovi i improvizacije
17. XI. 2010.
Alvis Reid : Reggae i jazz
Ulaz besplatan 

KONCERT

OPATIJA
VILLA ANGIOLINA
18. XI. 2010. 21,00 h 

Cijena ulaznice 50,00 kn
. Prodaja ulaznica sat vremena prije koncerta

 


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja