HDS jazz projekt

Jazz projekti Hrvatskog društva skladatelja

 

            Jazz projekte HDS-a pokrenuo je 1991. Jazz klub Zagreb: grupa glazbenika i ljubitelja te vrste glazbe koja je svoje utočište pronašla u okrilju HDS-a. Prvi umjetnički voditelj bio je Mladen Mazur koji je, uz Miroslava Križića, Marjana (Mošu) Marjanovića, Branka Kralja, Miljenka Prohasku, Davora Hrvoja i druge bio u vodstvu kluba od njegova utemeljenja. Od 2000. do 2013. umjetnički voditelj bio je Antun Tomislav Šaban, koji je preuzeo i vođenje Jazz klubom Zagreb HDS-a i uz dva spomenuta festivala pokrenuo Jazz ciklus. Od jeseni 2013. do jeseni 2021. tu je ulogu imao Davor Hrvoj, a od jeseni 2021. umjetnička voditeljica je Lana Janjanin. Od samog početka u organizaciji su sudjelovali Dubravka Gjuraš i Dubravko Majnarić, a od 2011. do 2019. izvršna producentica je Mirna Gott.

            Ovaj je projekt kroz više od tri desetljeća doživio razne promjene, od umjetničkog vodstva do samog naziva manifestacije. Pa je tako od 2011. Hrvatsko društvo skladatelja objedinilo svoje jazz aktivnosti pod nazivom Jazz.hr, a od 2021. taj naziv dobio je novo ruho, JazzHR festival. Čitav projekt uključuje jesenski jazz festival - (nekad Međunarodni dani jazza, a poslije Jazz.hr/jesen, pa zatim JazzHR festival Fall Edition) , proljetni festival (Proljetna revija Jazza, kasnije Jazz.hr/proljeće, a zatim JazzHR Festival Spring Edition te pojedinačne koncerte (nekad Jazz ciklus) s pet ili šest koncerata godišnje. Koncerti su se u prvom razdoblju odvijali u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, kasnije u Dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i u drugim prostorima, a u novije vrijeme u zagrebačkoj Tvornici Kulture. U organizaciji tih festivala i koncerata HDS-ov partner je tijekom dvadesetak godina bila KD Lisinski. Važnu suradnju organizator je ostvario s Hrvatskom radiotelevizijom. Mnoge koncerte Hrvatski radio i Hrvatska televizija (emisija “Vrijeme je za jazz”) snimili su i emitirali u svojim programima, a mnogi su poslužili za snimanje emisije “Svijet jazza”.

            Tijekom dosadašnjih sezona, među ostalima, nastupile su zvijezde jazza kao što su Miroslav Vitous, James Carter, Monty Alexander, Ron Carter, James Morrison, New York Voices, Richard Bona, Michel Camilo, Randy Brecker, Vijay Iyer, Lee Konitz, Bob Brookmeyer, Paquito D'Rivera, Jason Moran, Gonzalo Rubalcaba, Jim Hall, Vienna Art Orchestra, Danilo Perez, Maria Schneider, Ravi Coltrane, Brad Mehldau, Oregon, Chico Freeman, Steve Kuhn, Bugge Wesseltoft i mnogi drugi.

            Osim svjetskih zvijezda organizator predstavlja aktualnu europsku jazz scenu. Niz godina su nastupali aktualni dobitnici Europske jazz nagrade, čime je Zagreb uz Beč bio jedini grad koji se mogao pohvaliti da je predstavljao aktualnog dobitnika tog najvećeg priznanja Europskog jazza. Naravno, sustavno su predstavljani i hrvatski jazz glazbenici svih generacija a nerijetko su njihovi najambiciozniji projekti premijerno izvedeni upravo pod okriljem jazz projekata HDS-a. Tijekom godina nastupili su i mnogobrojni hrvatski glazbenici koji žive i djeluju u inozemstvu, među ostalima Milan Lulić, Renato Rožić, Ratko Zjača, Asja Valčić, Joe Meixner, Dolmagoj Ralašić, Lada Obradovič, Grgur Savić i Thana Alexa Pavelić,

            JazzHR je jedina manifestacija u Hrvatskoj koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike. Također, redovito spaja hrvatske jazz glazbenike sa svjetskima. Tako su, primjerice, uz Jazz orkestar HRT-a nastupali Charles Tolliver, Alan Broadbent, Jon Faddis, Ignacio Berroa, Miroslav Vitous, Ernie Watts i drugi. Saša Nestorović je svirao uz kvartet Charlesa Tollivera, Matija Dedić u nekoliko međunarodnih sastava, Renato Rožić s njemačkim glazbenicima, Asja Valčić u duetu s Klausom Paierom, trio Joea Kaplowitza uz Didiera Lockwooda, Miro Kadoić s Chicom Freemanom... Te suradnje imaju višestruki značaj za hrvatske glazbenike. Naime, osim što poboljšavaju svoj životopis, glazbenici uče u izravnoj suradnji s njima, ali i ostvaruju konkretne kontakte i planiraju buduće suradnje.

            Kroz JazzHR manifestacije organizator je ostvario suradnju s nizom predstavništava stranih zemalja u Zagrebu koja su sufinancirala dolaske svojih glazbenika, ali su nerijetko dogovarane i razmjene kod kojih su hrvatski skladatelji i izvođači nastupili u njihovim zemljama.

            U okviru tih manifestacija u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži redovito se održavaju glazbene radionice koje vode ugledni svjetski jazz glazbenici. To je iznimno dragocjeno budući da još uvijek ne djeluje jazz odjel na Muzičkoj akademiji. Također, organizator omogućuje susrete i razgovore sa svjetskim zvijezdama jazza, onima koji su stvarali povijest jazza a nastupaju na tim manifestacijama, što dodatno pozitivno djeluje na edukaciju mladih glazbenika.

            U nastojanju da povezuje umjetnike raznih izričaja organizator na tim manifestacijama redovito postavlja izložbe plakata, fotografija, karikatura, naslovnica nosača zvuka i likovnih radova na temu jazza.

            Osim toga u dvorani Hrvatskog društva skladatelja bio je organiziran niz slušaonica sa snimkama koncerata uglednih jazz glazbenika, tribine na kojima su predstavljeni važni hrvatski glazbenici i promovirana njihova diskografskih izdanja.

            Putem newslettera i društvenih mreža organizator izravno komunicira s publikom, ali i svima onima koji su zainteresirani za upoznavanje s jazz scenom u Hrvatskoj.

            Na adresi www.jazz.hr djeluje internetska stranica, Hrvatski jazz portal, koja prati događanja na jazz sceni u Hrvatskoj. Osim što pruža iscrpne podatke o aktivnostima Hrvatskog društva skladatelja na području jazz glazbe, portal predstavlja hrvatske jazz glazbenike, objavljuje razgovore s njima i prikaze njihovih diskografskih izdanja te knjiga i notnih izdanja, pruža obavijesti o koncertima, glazbenim radionicama i prisutnosti hrvatskog jazza u medijima.

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja