U Zagrebu održana 21. Proljetna revija jazza

U Maloj je dvorani Vatroslava Lisinskog od 16. do 19. ožujka 2011. održana tradicionalna Proljetna revija jazza koju organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski. Festival su obilježili nastupi hrvatskih ili sastava u kojima hrvatski glazbenici sviraju u suradnjama sa stranima. Jedini u potpunosti strani bio je sastav Wired Paradise nizozemskog tenor saksofonista Yuria Honinga koji je na zatvaranju festivala oduševio ljubitelje električnog zvuka i spajanja jazza s pop, rock klupskom glazbom.

U sklopu festivala održana je i tradicionalna priredba Nove nade jazza »Marjan Marjanović« na kojoj su se predstavili polaznici Učilišta za popularnu i jazz glazbu pri zagrebačkoj Rock akademiji, te Orlando Gypsy swing Quartet, kao i pjevačice Anja Franjić, Ana Ljutić i Petra Antolić. Na toj manifestaciji karijeru je prije deset godina započela pjevačica Lela Kaplowitz koja je, sad kao afirmirana glazbenica, nastupila na ovogodišnjoj Reviji sa svojim LeKAP Quartetom i gostom, trubačem Davorom Križićem, pjevajući vlastite skladbe i standarde - za neke od njih sama je pisala tekstove.
U potpunosti autorskim programom predstavio se Zagreb Jazz Portrait, uz gosta, pijanista Hrvoja Gallera, koji je tim nastupom obilježio dvadesetu godišnjicu djelovanja i promovirao svoj novi CD »Hrvatska jazz trilogija«. Obljetničarski koncert održao je i gitarist Milan Lulić koji je, nastupivši s međunarodnim kvartetom, proslavio sedamdeset i peti rođendan i šezdeset godina glazbenog djelovnja.
Splitsko-zadarski sastav Black Coffee izveo je program s albuma »S druge strane Jadrana«, što ga je ostvario u suradnji s talijanskim klaviristom i bandoneonistom Danieleom Di Bonaventurom, obogačujući svoj jazz izraz s glazbenom tradicijom talijanske i dalmatinske glazbe. Dojmljiv je bio nastup pijanista Matije Dedića u triu s uglednim američkim kontrabasistom Vicenteom Archerom i bubnjarom Kendrickom Scottom, s kojima je snimio CD »MD in NYC«, uz izvedbe standarda, ali i Dedićevih skladbi.

(Preuzeto iz Novog lista od 21. ožujka 2011.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja