Jazz Big Band Graz u Jazz ciklusu KD Lisinski i HDS-a

Datum objave:
28.11.2003.
Autor:
Davor Hrvoj

U Jazz ciklusu KD Lisinski i HDS-a 27. je studenog u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio Jazz Big Band Graz. Ovaj međunarodni orkestar već pet godina djeluje u gotovo nepromijenjenoj postavi. Čine ga glazbenici mlađeg i srednjeg naraštaja, s izuzetkom veterana, kontrabasista Waynea Darlinga. Uz Austrijance u njemu svira nekoliko Nijemaca, dva Amerikanca, jedan Slovenac i jedan Islanđanin. Oni se nekoliko puta godišnje sastaju u ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture, Grazu koji im pruža i financijsku podršku. Orkestar je tijekom karijere ostvario suradnje s glasovitim svjetskim jazz glazbenicima poput Dianne Schuur, Herba Pomeroya, Boba Mintzera, sastava The New York Voices i drugih. Prije tri godine u istoj je dvorani nastupio pod dirigentskim vodstvom slavnog trombonista i aranžera Boba Brookmeyera.
Na ovom koncertu vodili su ga stalni umjetnički ravnatelji: trubač Horst-Michael Schaffer i saksofonist i flautist Heinrich von Kalnein, iako nitko nije bio u ulozi klasičnog dirigenta koji stoji ispred orkestra i njime ravna. Izvodili su djela članova: Klausa Gesinga i von Kalneina, te suradnika orkestra: Gernota Wolfganga, Marka Lacknera, Vinca Mendoze, Boba Brookmeyera i Mikea Abenea. Njihove skladbe bit će uvrštene na novi, treći album Jazz Big Banda Graz ”A Life Affair”. U siječnju će ga objaviti tvrtka Universal.
Iako je formiran kao klasični jazz big band, njihov je raspored na pozornici neuobičajen. Naime ritam sekcija je postavljena klasično, u sredini pozornice, a puhačke sekcije ju okružuju u polukrugu. Ne mareći za stilsku čistoću, njihove skladbe i aranžmani izlaze iz okvira klasičnog big banda pristupa, a ponekad i osnovnih postavki jazza. Njihov je iskaz zasnovan na suvremenim stremljenjima novog naraštaja svjetskih jazz glazbenika. No, na trenutke su i zaswingali i zasvirali konvencionalnim pristupom pokazavši da svoj iskaz zasnivaju na zdravoj tradiciji big band glazbe. Izvedbe su bile čvrste, sigurne, uvježbane i dinamične s punim i zaokruženim zvukom. Najuzbudljivije dijelove koncerta činile su solističke dionice. Diskretno su rabili samplove različitih šumova, zvukova prirode i urbane atmosfere, uglavnom u uvodima ili svršecima izvedbi ili kako bi neke premostili.
Publika je toplo pozdravila njihov nastup i izmamila dodatak. Skladbu ”Epistrophy” Theloniousa Monka odsvirali su u sjajnom aranžmanu Johna Fedchocka. Bila je to i najdojmljivija izvedba koncerta.
Ovaj Jazz ciklus dosljedno i sustavno predstavlja uglavnom suvremenije jazz umjetnike i sastave, a posebice veseli sve veći broj mlade publike koja je u njemu prepoznala kvalitetne programe recentne svjetske jazz scene. U sljedećem koncertu, 9. prosinca će u duu s bratom Christianom nastupiti gitarist i violinist Wolfgang Muthspiel, ovogodišnji dobitnik prestižne European Jazz Prize.
 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja