Raznoliko i kvalitetno

Proljetna revija jazza u znaku jazz talenata i Round Midnight Saxophone Quarteta

Datum objave:
14.04.2000.

Priredba je, u organizaciji Jazz kluba Zagreb HDS-a, od 10. do 13. travnja održana u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski. Kao i svake godine počela je programom pod nazivom Nove nade jazza "Marjan Marjanović", u sjećanje na ovog doajena naše jazz glazbe, u kojem se svake godine predstavljaju nadareni jazz glazbenici. U pratećem sastavu svirali su klavirist Julije Njikoš, gitarist Milivoj Majdak, basist Mladen Baraković i bubnjar Borna Šercar. Ove godine priliku su uspješno iskoristili: Another Spring Quartet (Velimir Šegon - alt saksofon, Vedran Zec - gitara, Danijel KivaČ - kontrabas  i Robert Jambrušić - bubnjevi), klaviristica Tatjana Nikić, te tri pjevačice: Željka Vinceković, Ivana Budinski i Jana Valdevit. U svojim interpretacijama pokazali su zavidno tehničko znanje i osjećaj za jazz. Sa svojim novim sastavom u kojem sviraju kontrabasist Saša Borovec i bubnjar Borna Šercar, predstavio se gitarist Ivan Kapec koji je sve zapaženiji kao skladatelj, a sada i vođa sastava. Nakon onoga što smo čuli sa znatiželjom očekujemo njihov prvi kompakt disk koji je u pripremi.
Ugodno iznenađenje priredio je naš klavirist Josip Meixner koji je reputaciju stekao i Austriji i Americi. Za prvo predstvaljanje pred zagrebačkom publikom kao vođe sastava odabrao je renomirane austrijske glazbenike: tenor saksofonista Thomasa Kugija, bas gitarista Wernera Feldgrilla i bubnjara Marija Gonzija. Raspoloženi Meixner, koji je na ovom je koncertu izvodio glazbu Dukea Ellingtona, bio je prvo ugodno iznenađenje priredbe. U mudro osmišljenom programu svaki je član sastava dobio priliku za predstavljanje dužim solom. Cubismo, koji u Zagrebu završava snimanje novog CD-a započeto na Kubi, kao gosta je predstavio producenta Nelsona Hernandeza koji je uz njih svirao sopran saksofon i flautu. Svoj nastup su prilagodili jazz festivalu tako da su na njihovom repertoaru ovaj put bili: "Summertime", "Afro Blue", "Misty", "Manteca" i druge poznate skladbe koje su na repertoaru gotovo svih jazz glazbenika. U svojem solo nastupu, američki gitarist i pjevač Woody Mann (profesor na New School u New Yorku i autor osam stručnih publikacija o instrumentalnoj) demonstrirao je fingerstyle tehniku sviranja akustične gitare. Simpatično najavljujćći skladbe i govoreći o nadahnućima, te originalnim pristupom opravdao je povjerenje organizatora. Sve bolji Big Band HRT-a kojim je ravnao Silvije Glojnarić izvodio je djela iz repertoara Dukea Ellingtona i Counta Basiea, ali i naših autora - Miljenka Prohaske, Silvija Glojnaria i Davora Križića. U sigurnom i uigranom nastupu kao solisti su se istaknuli Ladislav Fidri, Saša Nestorović i osobito Davor Križić koji je briljirao u blues izvedbama. U izvedbi jednog bluesa u aranžmanu Ladislava Fidrija pridružio im se Woody Mann.
Na visokom nivou, ali ne raspoloženo kao inače, svirali su Boilersi na čijem su repertoaru ovaj put bili isključivo standardi. Nedostajalo je interakcije koja njihovu glazbu čini uzbudljivom, što smo osjetili jedino u izvedbi balade "It Never Entered My Mind" u kojoj su, nakon suptilnih sola, ideje spontano razmjenjivali klavirist Matija Dedić i trubač Davor Križić. Stjecajem okolnosti zadnji sastav zadnje večeri bio je sastav četvorice saksofonista (Saša Nestortović, Marin Margitić, Arsen Ereš i saša Wozdecky) pod nazivom Round Midnight Saxophone Quartet što se pokazalo sretnom okolnošću. Od prvog trenutka osvojili su simpatije publike koja je svaku njihovu izvedbu pozdravila burnim pljeskom i povicima odobravanja. Disciplinirano i poletno svirali su uglavnom svoje obrade standarada, kao i dvije skladbe Charlesa Mingusa čije skladbe se rijetko usude svirati i mnogo iskusniji glazbenici. Bio je to jedini sastav koji je na ovoj priredbi izmamio dva dodatka. Kao naručeno za zatvaranja ove raznolike i simpatične četverodnevne jazz priredbe.
U odjavnoj riječi umjetnički direktor Proljetne revije jazza Antun Tomislav Šaban već je najavio i jesenske Međunarodne dane jazza koji će se, također u organizaciji Jazz kluba Zagreb HDS-a u istom prostoru, održati od 24. do 27. listopada ove godine.
Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja