Zapaženi nastupi hrvatskih jazzista

17. Proljetna revija jazza u Maloj dvorani Lisinski

Datum objave:
12.05.2007.
Autor:
Davor Hrvoj

U Maloj je dvorani Vatroslava Lisinskog od 8. do 11. svibnja održana 17. Proljetna revija jazza što ju organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski. Umjetnički direktor Revije Antun Tomislav Šaban i ove je godine ostvario osnovne ciljeva festivala. Osim jedne svjetske jazz zvijezde u stilski raznovrsnom programu predstavio je značajne skupine aktualne europske i posebice hrvatske jazz scene.
Reviju je svojim nastupom obilježio multiinstrumentalist Charles Lloyd koji je u Hrvatskoj nastupio u svojem novom uzlet u karijeri. Naime prama glasovanjima u stručnim časopisima jedan je od najcjenjenijih glazbenika na današnjoj svjetskoj jazz sceni. Izvedbe njegova kvarteta bile su dinamične i slojevite, zasnovane na slobodi, neprestanim promjenama, iznenađenjima i nepredviđenim situacijama.
Zahvaljujući kulturnoj razmjeni hrvatskih i švedskih umjetnika i ove je godine na Reviji nastupio jedan od značajnih švedskih sastava u kojem djeluju glazbenici mlađeg naraštaja, kvintet švedskog saksofonista, klarinetista i flautista Nilsa Berga. Njegov je koncert pobudio pažnju mladalačkim poletom i ekspreimentalnim pristupom, te posebnim zvukom, posebice zbog upootrebe violončela, vibrafona, usne harmonike, glazbene pile i elektronike.
Zapaženi su bili i nastupi hrvatskih jazz glazbenika. Neki od njih nastupili su u međunarodnim sastavima, primjerice Toranj 77 saksofonista Željka Kovačevića tom je progovom obilježio tridesetu obljetnicu djelovanja. Kao gost uz sastav je svirao poznati norveški klavirist i skladatelj Jan Gunnar Hoff koji je bio autor svih skladbi izvedbenih na slavljeničkom koncertu.
Posebice je hvaljen bio nastup alt saksofonista, flautista i skladatelja Mira Kadoića koji je predstavio svoj Mirokado kvintet i Mirokado orkestar u kojima sviraju hrvatski i slovenski jazz glazbenici srednjeg i mlađeg naraštaja. Osim jednog standarda, izvodio je vlastite skladbe za koje je priredio dojmljive aranžmane.
Osim fusion skupine Kuakaul koja je sastavljena od mlađih instrumentalista, mladi glazbenici predstavili su se i na Novim nadama jazza “Marjan Marjanović” na kojima su nastupili zagrebačka pjevačica Maja Savić, uz trio Saše Borovca, te koprivnički ženski vokalni sastav Praline.
U zaključnom nastupu Proljetne revije nastupio je trio kontrabasista Saše Borovca s pjevačicom Jelenom Balent. Osim svjetskih jazz standarada i pop hitova, u maniri mainstream jazza na oduševljenje publike izvodili su i hitove hrvatske zabavne glazbe u obradama Saše Borovca.
 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja